Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrik hälsingegård blir byggplats i sommar

/
  • Christina Englund funderar på om restaureringsarbeten på Ersk Mats kan vara intressanta för besökare att se.
  • 2013 gick stormen fram över Ersk Mats och reparationer gjordes, men i sommar är det mer traditionellt underhåll som planeras.

Ersk Mats-gården i Hassela ägs av Nordanstigs kommun och har årligen kring 15000 besökare. Flera byggnader har restaurerats, nu får kommunen bidrag till ännu fler åtgärder. 

Annons

Den gamla hälsingegården, med anor från 1700-talet, har flera byggnader som kräver underhåll. I fjol restaurerades sommarladugården, i år är det dags för vagnslider, härbre, torkbastu och källarsvale.

Inför detta har länsmuseet inventerat aktuella byggnader, och de åtgärder som krävs kostar 301 000 kronor. Nordanstigs kommun har nu beviljats bidrag från länsstyrelsen med 50 procent, samt även för hela länsmuseets antikvariska medverkan, beräknad till 32 800 kronor.

Bland annat ska vagnslidrets grund och bärande konstruktion ses över, och ny träbrygga komma på plats, men även andra insatser krävs:

– Det handlar till stor del om utbyte av tak, som är i mycket dåligt skick i dag, säger stadsarkitekt Christina Englund.

Arbetena ska utföras mellan 1 juni och 30 september i år, och alltså komma att pågå då gården är öppen för besökare under sommarsäsongen.

– Men det bör inte störa verksamheten. Det kanske tvärtom animerar och kanske det är ett tillfälle att visa restaureringsteknik för allmänheten, funderar Christina Englund.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons