Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna har förlorat två år av sitt liv

/
  • – Tack vare datorn, särskilt Facebook, kan jag hålla kontakten med vänner. Många hälsar på. Ett av de besök som värmt mest var då mina elever kom till sjukhuset, berättar Anna, som har en lärartjänst på Bergsjö Centralskola.

Anna Nylander tackade ja till en gastric bypass. Det blev inte en operation, utan nio.

Annons

Anna Nylander ligger i en sjukhussäng i köket som är omgjort till sovrum. Den rosa huvtröjan är knölig. Där under döljer sig en stomipåse stor som en konsumkasse, högre upp sitter hennes porth-a-cath. Utan dessa, och droppet, hade hon inte levat. Operationen som bokstavligen skulle göra livet lättare, har nästan kostat henne livet.

– Min övervikt var egentligen inget problem. Jag har aldrig levat något tillbakadraget liv. Jag jobbade, reste och klädde mig i det jag tyckte om. Jag var inte sjuk. Men, min son, som då var fyra, behövde en mamma som kunde vara aktiv och ta del av hans liv i många år framöver. Och jag visste att fetma kan orsaka hjärtinfarkt, diabetes och andra sjukdomar.

Primärvården remitterade. Hon träffade dietist, diskuterade med läkare, gick igenom provtagning - med utmärkta värden.

– Medicinläkaren till och med kallade mig drömpatient, och det lugnade mig fullständigt. Visst fick jag information om risker - men alla bukoperationer är ju riskfyllda.

Två dagar efter operationen kräktes hon. "Vinterkräksjuka", trodde läkarna.

– Jag fick inte träffa någon. Inte ens min man fick hälsa på.

Kräkningarna blev värre, mörkare, och började lukta. Anna hade tarmvred. Komplikationerna som därefter avlöst varandra har stundtals tagit Anna så nära döden att om hon varit något tiotal år äldre hade kroppen inte klarat det.

Från 17 februari 2010 fram till dagens datum har hon åkt in och ut på Hudiksvalls-, Uppsala Akademiska- och Universitetssjukhuset i Örebro. Trots åtta operationer är hon långt ifrån vad man skulle kunna kalla ett vardagsliv. Nu som först klarar hon sig med endast två besök om dagen - morgon och kväll - från vårdgivare, samt två från hemtjänst.

Hon väntar nu på en tionde, förhoppningsvis sista operation. Efter den ska hon invändigt fungera som andra patienter som genomgått gastric bypass.

– Den som funderar på operation ska göra det av hälsoskäl och för sin egen skull. Man ska inte tro att operationen ger lycka och välgång. Gastric bypass är ingen quick fix, fastslår Anna, som anmält komplikationer och allt det hon upplever som tveksamheter vid behandlingen, till Socialstyrelsen.

– Operationen har tagit två år av mitt liv och sammanlagt har jag legat ungefär ett år på sjukhus. Jag vill få ett antal frågetecken uträtade.

– Att opereras var ett mycket medvetet beslut, men om jag träffat "mig" innan operationen hade jag nog tänkt till en gång till.

Mer läsning

Annons