Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga - en viktig grupp att stötta

/
  • – Att kunna ge de anhöriga en eftermiddag då de bara behövde tänka på sig själva kändes verkligen bra, tycker Laila Jonsson.

Demenssjukdomar, psykiska funktionshinder och missbruk blir även de anhörigas sjukdom. Kommunen har numera en anhörigsamordnare på heltid, som jobbar brett med stödinsatser, gruppträffar och måbraaktiviteter.

Annons

I fyra år har Nordanstigs kommun, tillsammans med Svenska Kyrkan och Röda Korset, arbetat med stöd för anhöriga som har svårt sjuka närstående. Det kan vara psykiska sjukdomar, missbruk, stroke, demens med mera, och förutom att det funnits anhöriggrupper och vid behov enskilda samtal och hembesök, har man även riktat in sig på att arrangera temadagar, resor och andra aktiviteter för att stötta.

Laila Jonsson, som sedan 2008 varit anhörigsamordnare Nordanstigs kommun, har mottagning både på anhörigcenter på Sörgården, och ett kontor vid Hälsocentralen. I år inrättades en heltidstjänst, efter tre år på halvtid med en tillagd projektanställning på halvtid.

– Det känns mycket bra att det blivit permanent verksamhet. Hela tiden ser vi människor som inte vet att de kan få hjälp och stöd. Det händer att de som själva tar kontakt är helt slutkörda för att det gått så lång tid, och vi försöker hela tiden sprida informationen, säger Laila Jonsson.

Hon samarbetar med biståndshandläggare och med anhörigombud som finns inom dagverksamhet, hemtjänst, korttidsboenden och inom psykiatrin.

– Vi når inte alla alltid, och just nu jobbar vi mycket med att öka samarbetet mellan hälsocentralen och kommunen.

Nyligen anordnades för första gången måbradagar för anhöriggrupperna, en mycket lyckad aktivitet där Lions bidrog med nästan hälften av pengarna.

– Detta är öronmärkta pengar och vi gjorde en hälso- och inspirationsdag på Mellanfjärdens pensionat. Verkligen uppskattat! Det här är personer som kämpar på i det tysta.

Mer läsning

Annons