Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ålös starke man slutar som koncernchef

Ålös koncernchef Olle Pehrsson, 63 år, stiger av efter tolv både roliga och tuffa år.
Han höll i yxan när Trimafabrikens öde beseglades.

Annons

– Som operativ VD måste jag fatta oangenäma beslut. Under min tid har fyra fabriker lagts ner. Förutom Bergsjö försvann två i Umeå och en i danska Skive, understryker Ålös starke man.

Två riskkapitalbolag har avlöst varandra som ägare av en av värdens största tillverkare av lastare för lantbrukstraktorer.

Hela tiden med Olle Pehrsson längst fram på kommandobryggan:

– De har bett mig stanna. Inte så svårt att lyda när jobbet är stimulerande och roligt. Men det sliter att vara på ständigt resande fot. Vi är ju ett internationellt företag där 90 procent av våra produkter säljs utanför Sverige, påpekar han.

Industrialisten Olle Pehrsson styr idag över tre tillverkningsfabriker med slutmontering av lastare. Fördelade på Sverige, Frankrike och USA. Plus en nyförvärvad komponenttillverkare i Kina.

Kinafabriken ersätter Trima och Skive. Lågkonjunkturen och den ekonomiska krisen som extra börda tvingade flytten till ett låglöneland.

– Vi var tvungna att radikalt minska kostnaderna för att trygga koncernens överlevnad. Marknaden rasade. Vi tappade 35 procent av vår försäljning. Att förlägga legotillverkningen av skopor och andra tillbehör till ett låglöneland var enda utvägen, analyserar Olle Pehrsson.

Mer läsning

Annons