Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ällvik vore perfekt"

/
  • Benefact består av Marie Englund, Martin och Karin Schönborg, dessutom finns Ann-Sofie Lindh med - hon är på väg tillbaka till arbetsmarknaden efter en tid i

Alla ska kunna jobba 100 procent av sin kapacitet, men jobbet ska anpassas individuellt. Det anser Benefact, som hoppas få flytta in i Ällviks skola.

Annons

Benefact är latin för "göra gott mot". Marie Englund, Martin och Karin Schönborg tycker namnet passar en förening som stöttar den som försöker komma igen i livet.

– Alla ska kunna jobba 100 procent av sin egen kapacitet - det kan vara olika mycket av en heltidsanställning. Vi vill hjälpa människor bygga upp sig, med meningsfulla uppgifter som kan ge arbete, inte bara en sysselsättning.

I fjol blev föreningen verklighet. Med i verksamheten finns också Ann-Sofie Lindh, som är på väg tillbaka till arbetsmarknaden.

– Titlar är så viktiga. Den som är utan jobb har inget att identifiera sig med. Man anses inte kompetent och kan inte vara den man är, säger Ann-Sofie, som berättar om hur hon blivit bemött och ifrågasatt då hon sökt jobb.

– Min grundtrygghet är att jag känner de här tre. De stöttar mig som person och jag tillåts jobba med livet innan jag måste jobba för livet.

Trion i föreningen vet att det inte finns universallösningar, men anser att det är dags för mer individtänkande. Ann-Sofie är fullt övertygad om att sociala företag som Benefact är rätt väg:

– De kan inte ge någon ett målsnöre, men kanske ett startsnöre.

Föreningen har lämnat intresseanmälan om att driva återbruksbod på Homon. Dessutom planerar de för second handbutik med mera. En stor fråga är att hitta en lokal. De lade bud på Ällviks skola, men kommunstyrelsen, KS, valde en annan köpare.

– Vi informerade kommunledningen om Benefact på ett samkväm den 21 februari. Alla KS-ledamöter fick en utförlig beskrivning av föreningen på sina bord inför beslutet i torsdags - vi tycker inte de kan säga att de inte kände till oss. Nu hoppas vi fullmäktige ska ändra beslutet. Ällvik vore perfekt!

Mer läsning

Annons