Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarlig kritik mot Nordanstig

/

Nordanstigs kommuns sätt att hantera en begäran om att lämna ut uppgifter förtjänar allvarlig kritik tycker justitieombudsmannen, JO.

Annons

Kommunchefen Fredrik Pahlberg har redan konstaterar att inom Nordanstigs kommun har det funnits brister i kunskaperna kring utlämnandet av offentliga handlingar. JO skriver att var och en har rätt att ta del av en handling som förvaras hos en myndighet om den är inkommen och upprättad hos myndigheten.

Det var en journalist på Dagens Nyheter som begärde ut uppgifter om niondeklassare som fått underkänt i matematik. Kommunen medger att det tog för lång tid att lämna ut uppgifterna. JO kritiserar också att Nordanstigs kommun valde att inte besvara delar av journalistens begäran. Även om kommunen inte vill lämna ut uppgifterna, måste den tala om varför och ge den sökande en möjlighet att överklaga.

Särskilt anmärkningsvärt är det att journalisten fortfarande inte fått ett överklagningsbart beslut. Det bör ske skyndsamt skriver JO Lilian Wiklund i sitt beslut.

Hon konstaterar att Nordanstigs kommun inte har agerat enligt reglerna. Ärendet har tagit för lång tid och det har funnits stora brister i kunskapen om regelsystemet. JO förutsätter att ansvarig personal fått den utbildningen vid det här laget.

Mer läsning

Annons