Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen i gungning

Olika tolkningar kring ett avtal rör till det i Nordanstigspolitiken. Sven-Åke Eriksson (C) och hans partikamrater är besvikna och överväger att gå samma väg som moderaterna och lämna alliansen.
– Sossarna har svikit avtalet och vi är mycket besvikna, säger Sven-Åke Eriksson (C).

Annons

Centerpartiet samlades under torsdagskvällen, dels för att diskutera partiets aktuella idéprogram, men också för att prata om alliansens framtid.

– Vi måste ta ställning till hur vi ska gå vidare nu utan att kommunen hamnar i kaos. Men vi har inte bestämt oss ännu för hur vi gör. Personligen känner jag att det nog lutar mer åt att vi kliver av samarbetet. Men det är viktigt att medlemmarna får säga vad de tycker först, säger Sven-Åke Eriksson.

Bakgrunden till sprickan är överenskommelsen vid förra valet för drygt två år sedan då den "lila alliansen" mellan socialdemokraterna och centerpartiet, moderaterna, vänsterpartiet och miljöpartiet bildades.

– Allt har inte varit perfekt, men hittills har samarbetet fungerat bra och vi har försökt göra vårt bästa för kommunen. Men vi var inställda på att fullfölja avtalet och nu är vi besvikna, säger Sven-Åke Eriksson.

I alliansens avtal stod det bland annat att kommunstyrelsens ordförande skulle väljas först på två år. Men avtalet föregicks av en muntlig överenskommelse om att partierna skulle växla ordförandeposter efter halva mandatperioden, för att det skulle bli "rättvist". Att det inte stod i det skriftliga avtalet var en miss, det är de flesta överens om. Nu går meningarna går isär om vilket avtal som gäller - det muntliga eller det skriftliga.

– Jag anser inte att jag har brutit något avtal. Det är inte det muntliga som gäller, det är det beslut alla fyra partier skrev på som gäller och man kan inte skylla på sossarna, alla hade ett ansvar. Jag tycker det är synd om centern har fastnat i den där diskussionen och nu måste vi acceptera resultatet av röstningen i fullmäktige, säger Åke Bertils (S).

Centerns beslut kan få konsekvenser för resten av alliansen.

– På tisdag ska vi diskutera alternativa händelseförlopp och hur vi ska förhålla oss till dem. Men min inställning är att det är bra om vi kan ha en stark majoritet, säger Petra Modée (V).

Kjell Bergström (MP) håller med:

– Jag hoppas att vi andra kommer kunna fortsätta samarbetet för att kunna se till kommunens bästa, säger han.

Mer läsning

Annons