Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Äldrebrotten kommer sannolikt öka"

/

Släpp inte in någon okänd genom dörren. Lars-Ove Burlin, kriminalinspektör och expert på äldrebrott, uppmanade till vaksamhet och berättade att brott mot äldre tenderar att öka - även på landsbygden.

Annons

Majken släpper in sin trevliga "nya granne" i sitt kök. Hon skulle bara ta måtten på diskmaskinen, för att köpa en likadan. Samtidigt smiter två kvinnor in i hallen och får med sig väskan med alla Majkens sparpengar.

Ett äldre par släpper in två "poliser" som ska fotografera deras smycken för värdering - utifall de skulle bli stulna. Men fotograferingen måste ske på polisstationen och iväg åker "poliserna" med smyckena och kommer inte tillbaks.

Historierna om äldre som råkat ut för brott blir fler. Rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot de falska barnbarnen är det senaste lokala exemplet i rättssal.

– Det handlar om organiserad brottslighet som utförs av skickliga yrkestjuvar som är listiga och förslagna, berättade Lars-Ove Burlin, under föreläsningen om äldrebrott i Hassela församlingshus.

Att gärningsmännen lurar sig in i bostaden och stjäl saker är det vanligaste brottet mot äldre, berättade Lars-Ove Burlin.

– Ring alltid fastighetsägaren och kolla innan du öppnar. Det gör inget om en hantverkare får stå och vänta en stund, men ni kan bli av med allt ni äger och har, varnade han.

Enligt Lars-Ove Burlin är äldrebrotten vanligare i storstäderna, men har ökat även på landsbygden de senaste åren då gärningsmännen blir allt rörligare.

– Jag ser utvecklingen i Sverige och utomlands och det kommer tyvärr bli värre. På landet är det långt till närmaste polisstation. Jag skulle gärna se att man gav till exempel brandkåren på landsbygden ordningsvaktsförordnande, sade han.

Mer läsning

Annons