Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboende får beröm

Det särskilda boendet Björkbacken i Hassela får positiv respons efter en inspektion av Socialstyrelsen.

Annons

– Det är positivt att Socialstyrelsen genomför inspektioner, vi får mer material att jobba med då, säger Susanne Pettersson, enhetschef på Björkbacken.

Socialstyrelsen ska på uppdrag av regeringen under tre år göra en nationell tillsyn av vården och omsorgen av de äldre. I början av september genomfördes en inspektion på boendet i Hassela. På flera punkter konstaterar Socialstyrelsen att ett bra arbete bedrivs på det särskilda boendet.

Det finns rutiner för handläggning av lex Sarah, men personalen behöver få mer kunskap om sin rapporteringsskyldighet. De anställda som intervjuades vid tillsynen anser att det i stort sett finns tillräckligt med personal i verksamheten för att kunna tillgodose de boendes behov.

– Vi har fantastisk personal som arbetar här och de är värda varenda guldstjärna som de kan få. De lägger ned väldigt mycket tid på de boende, säger Susanne Pettersson.

Socialstyrelsen konstaterar att verksamheten har rutiner för att förebygga undernäring och trycksår. De finns instruktioner för hur läkemedelshanteringen ska skötas och det görs regelbundna läkemedelsgenomgångar. Personalen uppgav vid tillsynen att de stöttar och hjälpar varandra, men det önskas mer möjligheter till vidareutbildning och handledning i vissa fall.

De som bor på Björkbacken får vara med och påverka sin vardag och verksamheten försöker ta hänsyn till de boendes vanor, intressen och vardagsrutiner.

– Vi kommer att fortsätta med vårt arbete och fokusera på att ha ett bra bemötande och att de boende får en bra och social vardag. Vi tycker att det är viktigt med frisk luft och att de får en god omvårdnad. Och att det ges tid till att rulla håret och måla naglarna på de boende, säger Susanne Pettersson.

Mer läsning

Annons