Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig vill bort från kanten

/

Det finns en god tanke bakom förslaget. Men det förändrar inte att förslaget är dödfött. Det var egentligen en omöjlig tanke redan innan det att den hade tänkts.

Det var i lördagens HT som kommunalrådet Stig Eng (C) meddelade Nordanstigs kommuns officiella ställningstagande till hur en framtida regionindelning borde se ut. Men det är en indelning som kommunen är tämligen ensam om.

Annons

När Eng och Nordanstig målar upp sin bild av hur den nya regionen bör se ut så omfattar den Gävleborg, Dalarna, Älvkarleby, Jämtland, Sundsvall och Ånge. Det skulle innebära att regionen band samman områden som ligger både norr och söder om kommunen. Vilket skulle göra att Nordanstig snarare hamnar i centrum än i regionens utkant.

Det är tydligt att Nordanstig vill försöka att undvika att bli ett perifert område i en ny storregion. Det är lätt att förstå. Det måste till och med sägas vara klokt och riktigt agerat. För ju större det regionala samarbetet blir desto större är risken med att befinna sig i utkanten av samarbetet. Man vill helt enkelt bort från kanten, för att slippa bli satt på undantag.

Men vägen dit är svår, för att inte säga hopplös.

Nordanstig har valt att ansluta sig till föreningen Region MittSverige, där alltså redan Jämtlands läns landsting, de åtta kommunerna i Jämtlands län, Sundsvalls kommun och Ånge kommun ingår. Denna region har redan innan Nordanstigs inträde ansökt om att få bilda en egen region, men har samtidigt ställt dörren öppen för angränsande kommuner att ansluta sig.

Det förslag som Nordanstig nu har lagt fram är emellertid något betydligt mer långtgående än så. Men det spelar inte så stor roll vilket eventuellt svar som kan tänkas komma från Region MittSverige på detta förslag, motståndet kommer ändå att vara betydligt större från annat håll.

Redan i lördagens tidning gjorde Hudiksvalls kommunstyrelseordförande Sven-Åke Thoresen (S) klart att man står fast vid tidigare fattat beslut, vilket innebär en region bestående av de tre länen Gävleborg, Dalarna och Uppsala.

Och om intresset för Nordanstigs förslag är svalt bland de övriga hälsingekommunerna, så är intresset noll och intet i Gästrikland och Dalarna.

Det här innebär att förslaget inte kommer att realiseras, eftersom regeringen har varit tydlig med att initiativet för regionbildandet inte ska påtvingas uppifrån utan komma underifrån.

Det här betyder också att Nordanstig i princip bara har två alternativ att välja mellan. I varje om det ska bli någon ny regionindelning. Och det är antingen att ansluta sig till den nordliga Region MittSverige eller att följa övriga delen av Gävleborg och ansluta sig till en sydligt orienterad region.

Alldeles oavsett vilken regiontillhörighet som kommunen väljer så kommer det att innebär att Nordanstig hamnar i utkanten. Frågan att ställa sig blir då vilken utkant som gagnar kommunen bäst.

Mer läsning

Annons