Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordanstig ska locka studerande

I konkurrens med bland andra Mttuniversitetet tog Nordanstigs Vuxenutbildning hem utbildningen i processteknik. I veckan godkändes upplägget och nu startar ansökningstiden...

– Oerhört spännande! Detta är en stor sak för oss, säger utbildningsledare Lena Åslund Lööf, vid Vuxenutbildningen i Nordanstig. Hon är mycket stolt över att Nordanstig, i hård konkurrens med många orter och utbildare, fått klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan att anordna en tvåårig utbildning, Drifttekniker Process, där studierna till större delen bedrivs på distans med datorstöd på hemorten. Lena Åslund Lööf tror utbildningen är en lysande möjlighet för kommunen att både visa upp sig i utbildningssammanhang – och väcka nyfikenhet hos dem som antas.

– Till att börja med har vi fått klartecken till två omgångar om vardera 40 veckor. Den första startar i höst, i månadsskiftet augusti-september. Det blir 35 platser till varje kurs, men vi räknar med ett litet överintag eftersom det visat sig att när det gäller distansutbildningar är det oftast ett antal avhopp.

Kursen är en eftergymnasial utbildning där möjlighet finns att söka studiemedel från CSN. Vuxenutbildningen kommer att få 54 000 kronor per deltagande student i statliga bidrag.

– Vi har haft ett par samtal, från Västerås redan, och som utbildningen är upplagd finns ju möjligheter att delta oavsett var i landet man bor.

– Många väljer att jobba vid sidan av när det är distans, men man bör nog fundera på hur mycket man klarar, det är ju ändå en heltidsutbildning.

Förutom självstudier och åtta veckor med laborationer i Nordanstig, ingår LIA-perioder, Lärande I Arbetslivet, under en tredjedel av studietiden. Då ska alla vara utplacerade på olika deltagande företag i landet. Dessutom ingår alla i grupper, företrädesvis utifrån orten man bor på.

– Där är det även tänkt att lärare ska besöka dem någon gång under studieperioden, säger Lena Åslund Lööf, som är särskilt engagerad i att göra de åtta veckorna då alla är samlade till en fin upplevelse. Den första infaller vid kursstart.

– Ambitionen är att alla ska kunna bo samlat på en ort. Jag vet att många som läser på distans brukar fråga hur ofta de "måste" åka till gemensamma träffar på studieorten. Här har vi en möjlighet att visa upp Nordanstig så att deltagarna ser fram emot att åka till "inneveckorna"!

Den 15 maj i år är sista ansökningsdag. Information om utbildningen finns bland annat på yhhalsingland.se