Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordanstig lär sig privatisering

Nordanstig ligger i topp i länet när det gäller privatisering av verksamheter. Och nu pågår diskussioner om framtidens äldreomsorg.

– Det är viktigt att kvalitén kommer i första hand, säger Sven-Åke Eriksson, (C), ordförande i omsorgs- och lärandenämnden.

Kommunen vill ge invånarna möjlighet att välja privata alternativ i början av nästa år när lagen om valfrihetssystem (LOV) införs i Nordanstig.

Annons

Representanter från Gävle kommun besökte på tisdagen Nordanstig för att dela med sig av sina erfarenheter om verksamheter som privatiserats. Nästan 40 procent av Gävles äldreomsorg bedrivs idag externt.

– Vi strävar efter så hög kvalité som möjligt till en sådan liten kostnad som möjligt, säger Marianne Valdemarsson, (S), omsorgsnämnden i Gävle.

I Gävle gjordes den första upphandlingen inom äldreomsorgen 1998 och sen dess har trenden fortsatt. Vid den senaste upphandlingen som gällde två äldreboenden och ett mindre hemtjänstområde räknar Gävle kommun med att spara 3 miljoner kronor per år.

Det styrande Centerpartiet i Nordanstig har under många år velat öppna för möjlighet för brukarna att välja privata alternativ inom äldreomsorgen.