Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nordanstig är bra på äldreomsorg"

I Nordanstig minskas antalet äldreboenden. Enligt omsorgsutskottets ordförande för att efterfrågan minskar.

– Behovet och efterfrågan har ändrats. Färre söker plats i särskilda boenden, vi har inga väntetider. Därför är det bästa att satsa på fler trygghetsboendeplatser, där hemtjänsten får ansvaret, förklarar Åke Bertils, (S), ordförande i omsorgsutskottet i Nordanstig.

Någon ökande anhörigvård diskuteras över huvud taget inte:

– I så fall är det utifrån att anhöriga haft önskemål om att anställas. Visst ser jag utvecklingen i landet, men den anhörigvård vi har här handlar om vård i livets slutskede, eller make/maka som tar hand om sin partner.

Åke Bertils påpekar att allt fler äldre numera är tämligen friska.

– Vi hade länge lägst antal hemtjänsttimmar jämfört med kringliggande kommuner och högt antal platser i särskilda boenden. Vi har fortfarande många äldre, men de är inte så sjuka. Om fem-tio år kan trycket på särskilda boenden öka igen.

Finns det då en risk att anhöriga måste vårda sina äldre?

– Det är ingen bra lösning att människor slutar jobba för att ta hand om äldre, vi ska ha en äldrevård där man känner sig trygg med att äldre släktingar har det bra. Då får vi ett värdigt åldrande. Jag tycker vi snart är där i Nordanstig.