Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Noomi Rapace motvilligt i centrum

I "Flickan som lekte med elden" tar Lisbeth Salander ett mycket motvilligt kliv fram ur skuggorna.

Lika rädd för rampljuset är kvinnan bakom Salandermasken, Noomi Rapace.

- Det är farligt om man blir en kändis som alla vet allt om.

Om du inte tillbringat 2009 under en tjock filt vet du att "Flickan som lekte med elden" (premiär på fredag) är del två i filmatiseringen av Stieg Larssons "Millennium"-trilogi.
Förmodligen vet du också att det är Lisbeth Salanders berättelse. Det är nu som hennes självvalda isolering förvandlas till en allt annat än självvald extremexponering; plötsligt finner hon sig anklagad för mord och förföljd av medier, polis - och de egentliga mördarna.


Noomi Rapace, 29, är nästan lika jagad och nästan lika besvärad av uppmärksamheten. Hon är vis av erfarenheten från film ett, "Män som hatar kvinnor", som exploderade över hela världen och skickade ut henne och motspelaren Michael Nyqvist på ett för svensk film exempellöst pr-tåg.
Filmen har sålts till 35 länder och hittills setts av 6 miljoner biobesökare. Enligt branschtidningen Variety har filmen spelat in 72 miljoner dollar, motsvarande 503 miljoner kronor.
- Med förra filmen var det så otroligt hysteriskt. Då kände jag mig nervös över den otroliga pr-apparaten, alla utländska journalisterna... Med den erfarenheten har jag fått mer skinn på näsan, säger Noomi Rapace.
- Jag har bestämt mig för att inte göra lika mycket den här gången. Jag vill inte jobba heltid med promotion. Och filmens distributörer gick med på det. Det är farligt om man gör för mycket, om man blir en kändis som alla vet allt om, om man blir allmängods. Då kan "kändisen" ställa sig i vägen för den roll jag spelar.


Noomi Rapace beskriver känslan dagarna före premiär som "skräckblandad men förlösande".
- När jag jobbar med en film kan jag alltid stänga av omvärlden. Men nu, när filmen ska ut i världen, när domen ska komma, känns det både skönt och läskigt.
I november är det premiär på den avslutande Stieg Larssonfilmen, "Luftslottet som sprängdes". Men innan dess väntar en helt annan sorts inspelning, filmatiseringen av Susanna Alakoskis Augustprisvinnare "Svinalängorna". Filmen är Pernilla Augusts regidebut och Noomi Rapace längtar dit:
- Jag tror jättemycket på Pernilla. Hon är en smart skådespelare som förstår yrket, psykologin, vad som är viktigt. Hon är lyhörd och ödmjuk som regissör och människa.
- Och jag vill verkligen börja jobba igen. Mitt arbete som skådespelare är att gå in i en fiktiv, skapande process. Det står direkt i motsats till marknadsföring och intervjuer, där jag förväntas förklara, reflektera, sätta ord på svåra saker.


Och framtiden? Noomi Rapace berättar att hon har fått "några" intressanta manus av filmskapare som sett henne som Lisbeth Salander.
- I höst kommer jag förmodligen vara med i en film av en fransk regissör, med amerikanska skådespelare och inspelning i Kanada och Schweiz.
- Jag skulle älska att jobba mer utanför Sverige. Jag har ingen Hollywooddröm - de mest intressanta projekten görs inte där - men massor av dem jag vill jobba med finns ute i världen. Vem? Darren Aronofsky ("Pi", "The wrestler") är en, men det finns många. Kanske vill Gary Oldman regissera igen...


erik.helmerson@ttspektra.se