Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noomi har blivit världsvan

/
  • I den kommande filmen

Medan "Luftslottet som sprängdes" går upp på bio i Sverige förbereder sig Noomi Rapace på sin internationella karriär.

- Jag är klar med Lisbeth Salander, säger hon.

Annons

Att kalla 2009 för Noomi Rapaces år är ingen överdrift. Två Millennium-filmer med den 29-åriga skådespelerskan som hackern Lisbeth Salander har redan haft premiär. På fredag är det dags för den sista i trilogin.
I våras spelade hon dessutom teater på Dramaten och när vi ses i Stockholm under filmfestivalens första dag är hon just hemkommen från Skåne, där hon gjort huvudrollen som Leena i den kommande filmatiseringen av "Svinalängorna".
- Ett evighetslångt år! I bland har det känts som min inre verklighet inte riktigt hänger ihop med den yttre, säger hon och skrattar.
- Jag var nyligen i Spanien, och folk behandlade mig som någon slags stjärna. En väldigt märklig känsla.

har Noomi Rapace suttit i en intervju med nyhetskanalen CNN. Det internationella pr-arbetet för den första Stieg Larsson-filmen "Män som hatar kvinnor" har tagit skruv. Hon har hyllats för sitt starka kvinnoporträtt.
- Egentligen blev jag klar med Lisbeth för länge sedan, så det känns lite overkligt när karusellen drar igång i nya länder hela tiden.
- Den sista filmen har jag inte ens hunnit se.
Men även om hon gått vidare finns spår av Lisbeth Salander kvar i Noomi Rapace. Hon berättar att varje roll förändrar henne som person.
- Det var faktiskt min man som sa det, att det finns ju ingen historia, allting man varit med om är ju alltid med. Jag brukar drabbas av någon slags identitetskris efter varje produktion. Du vet, hur såg jag ut före tuppkammen? Vem var jag?

pelar makarna Rapace mot varandra, passande nog som ett par med barn. Det är första gången på vita duken, tidigare har de bara stått på scenen ihop.
- Det är fantastiskt! Jag har velat jobba med Ola jättelänge. Jag vill att allting jag gör ska bli så personligt som möjligt och när man känner någon så väl kommer man ju rätt snabbt till kärnan av relationen, man behöver inte gå den artiga vägen.
- Fast det är väldigt viktigt att välja sina tillfällen, för allting blir otroligt mycket känsligare. Jag skulle till exempel aldrig kunna göra en tv-serie där det bara är in och ut genom dörrar med Ola. Det skulle bara förstöra.

"Svinalängorna" får premiär hösten 2010, men före dess ska Noomi Rapace spinna vidare på sin utomsvenska karriär. I vår blir det till att pussla med schemat, när hon dels ska göra huvudrollen i en norsk psykologisk thriller med titeln "Babycall", dels spela in den amerikansk-europeiska gangsterfilmen "Clean out" mot bland andra Harvey Keitel och Mads Mikkelsen.
- Den har kallats en Hollywoodproduktion, men för mig är det detsamma som romantiska komedier och något sådant skulle jag aldrig göra, säger hon bestämt.


- Nej... Jag kan ha dåligt självförtroende och ifrågasätta mig själv rätt mycket, men jag är sällan nervös.

Mer läsning

Annons