Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noomi blev galans drottning

/
  • Kvällens storsegrare. Noomi Rapace med ett av tre blytunga priser för

2009 års bästa svenska film enligt både folket och filmbranschen heter "Män som hatar kvinnor" - filmen som enligt kritikerna inte ens borde ha nominerats.

- Tack... Tack..? Tack..!

Annons

Så löd Guldbaggekvällens kortaste, och enligt många också bästa, tacktal. Det var Noomi Rapace, en av galans mest förhandstippade favoriter, som tackade för det kvinnliga huvudrollspriset för "Män som hatar kvinnor".
Filmen blev Guldbaggegalans otvivelaktige vinnare. Och till skillnad från Rapace vann själva filmen mot alla odds. Framför allt kritikerna har rasat mot att den överhuvudtaget blev nominerad som bästa film.

också vann biopublikens pris blev måndagen rena jordskredet för den första av de tre Stieg Larsson-filmatiseringarna.
När tv-kamerorna slocknat var Noomi Rapace lycklig men samlad.
- Jag är naturligtvis smickrad och jätteglad, men jag har alltid försökt att inte låta priser och sådant styra mitt jobb som skådespelerska.


- Ja, och om jag skulle börja tacka hade det aldrig tagit slut.
Kvällen utmärktes av flera favoritfall. Olle Sarri snuvades på en bagge för huvudrollen i "Apan", Nahid Persson Sarvestani för sin dokumentär "Drottningen och jag" och kritikerfavoriten "Flickan" missade regipriset.
Inte "kvinnlig" regissör
Det sistnämnda gick till Lisa Siwe för regin till "I taket lyser stjärnorna".
- Jag trodde inte det här. Jag är enormt tacksam och glad, sade Siwe som också ironiserade över att behöva kallas "kvinnlig" regissör.
Kvällens tredje vinnare var "Bröllopsfotografen" där Kjell Bergqvist vann pris för bästa manliga biroll.
- Den här tar plats på väggen bredvid min andra. Det känns otroligt fint att vara så uppskattad, säger Bergqvist.

i högsta tempo. Först ut var ett bejublat sångnummer där kvällens värd Johan Glans flankerades av bland andra Lena Endre, Arn, Peter Magnusson och inte minst - snarare störst - Mikael Spreitz, "Millennium"-skurken Niedermann.
Filminstitutets vd Cissi Elwin Frenkel kunde gotta sig åt ett osedvanligt starkt filmår i backspegeln.
- I kväll är ni alla vinnare, oavsett om ni går hem med en skalbagge eller inte. Det finns många skäl att vara lycklig den här kvällen, sade hon i sitt invigningstal.

Mer läsning

Annons