Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nonchalans mot sjuka, arbetslösa och pensionärer

/

Siv Söderman i Ljusne blev plötsligt av med sitt bostadstillägg. Sedan ett år tillbaka är det Pensionsmyndigheten som har ansvaret för att pensionärernas bostadstillägg betalas ut. Tidigare var det försäkringskassan som hade denna uppgift.

Annons

När regeringen beslutade att flytta över hanteringen av bostadstilläggen försäkrade man sig inte om att Pensionsmyndigheten hade tillräckliga administrativa resurser. Därför har tusentals pensionärer drabbats av långa handläggningstiden och försenade utbetalningar.

De flesta pensionärer som har rätt till bostadstillägg är beroende av att utbetalningen kommer i tid. Den knappa pensionen behövs för att klara matinköp och andra utgifter. Inledningsvis sa Pensionsmyndigheten att det skulle ta 15 veckor innan bostadstillägget betalades ut.

Det är inte svårt att inse att beskeden till Siv Söderman och tusentals andra pensionären skapade stor oro. Bostadstillägg är till för att pensionärer med låg pension ska ha möjlighet att betala hyran. Då är det ett minimikrav att staten ser till att pengarna betalas ut i tid.

Nu löste Pensionsmyndigheten problemet genom att obyråkratiskt betala utan prövning. Om någon felaktigt fått bostadstillägg kan pengarna krävas tillbaka. För detta resoluta obyråkratiska grepp är Pensionsmyndigheten värld en honnör.

Ytterst är det regeringen som är ansvarig för att myndigheter har de resurser som krävs för att de ska klara sina uppgifter. Strulet med bostadstilläggen är bara ett i raden av administrativa tillkortakommanden under regeringen Reinfeldt.

Tiotusenden och åter tiotusenden har fått vänta orimligt länge på a-kasseersättning, sjukersättning och beslut om hur ersättningen ska betalas ut då stupstockslagen i sjukförsäkringen slagit till.

Det är ingen slump att så många kommit i kläm. Det är bara att läsa vad remissinstanserna sagt då regeringen Reinfeldt i all hast kastat fram lagförslag och ändrat byråkratiska regler.

Det ligger nära att misstänka att regeringens nonchalans beror på att de som drabbas inte har tillgång till starka opinionsbildande resurser. Pensionärer, sjuka och arbetslösa tillhör uppenbart inte de medborgare som fyrpartiregeringen sätter i främsta rummet.

All statistik visar att det är de med de högsta inkomsterna som fått ut mest av regeringens politik. Ett talande exempel är att familjen Reinfeldt kan glädja sig åt en skattesänkning på 15 000 kronor i månaden. Det vill säga två och en halv gång mer än den pension som Siv Söderman ska leva på.

Många pensionärer är beroende av sjukvård och mediciner. Nu planerar regeringen att höja högkostnadsskyddet till 1 100 kronor för sjukvård och 2 200 kronor för medicin. Det rör sig bara om några hundralappar säger de ansvariga politikerna. För den som har låg pension eller lever på a-kassa alternativt sjukersättning är varje krona betydelsefull.

Men för den borgerliga regeringen är nya skattesänkningar som ger mest till höginkomsttagarna viktigare än att tänka på de sämst ställdas situation. Så ser tyvärr den politiska verkligheten ut i dagens Sverige.

Sören Thunell

Mer läsning

Annons