Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nolltolerans mot förtryckarkulturer!

Att bekämpa hedersförtrycket är den största jämställdhetsutmaningen Sverige står inför under överskådlig tid, skriver Gulan Avci (L) och Yanina Westergren (L).

Det borde vara en självklarhet att alla individer får bestämma över sina egna liv i Sverige 2016, men så ser inte verkligheten ut. I många svenska förorter bor tiotusentals unga som fråntagits sina mest grundläggande mänskliga rättigheter på grund av hederskulturen.

För snart hundra år sedan fick kvinnor rösträtt i Sverige. Rösträtten är symbolen för mäns och kvinnors lika värde och de värderingar om jämställdhet vårt sekulära samhälle är byggt på. Många som kommit till vårt land idag har inte gjort samma resa. De kommer från samhällen där hederskulturen är en del av samhällsnormen och de bär med sig helt andra värderingar som krockar med svensk jämställdhet.

Att bekämpa hedersförtrycket är den största jämställdhetsutmaningen Sverige står inför under överskådlig tid. Det kommer att bli vår tids rösträttsfråga. Misslyckas detta kan Sverige komma att kastas ett par generationer bakåt i jämställdhetskampen och en sådan utveckling måste vi sätta stopp för.

Hederskulturen skördar tiotusentals offer, framförallt flickor och kvinnor som lever i ständigt förtryck. Våld, övergrepp, mentalt våld och tvångsäktenskap är en del av hedersoffrens vardag. Förövarna är ofta flera personer, och kan vara såväl mammor, bröder, pappor eller andra närstående i släkten.

Vi kan aldrig acceptera att våra demokratiska system hotas eller att vi blundar när familjetraditioner och patriarkala system hotar individens rättigheter. Då har samhället en skyldighet att agera, vara stark och agera reservationslöst för att skydda de utsatta. Detta är liberalernas, och alla andra demokraters övertygelse. Nämligen friheten för varje människa att få bestämma över sitt eget liv – det är kärnan i liberalismen. Den kampen ska vi fortsatt strida för, även för våra nya medborgare.

Vi vill ta bort statligt stöd till odemokratiska organisationer och samfund som inte respekterar mänskliga rättigheter, kvinnor och mäns lika rättigheter och inte arbetar främjande för jämställdhet och integration.

Vi vill införa obligatorisk samhällsorientering för nyanlända, ett samhällskontrakt där medborgarskapets betydelse lyfts fram och det svenska språket får central roll. Språket är nyckeln till integration och ska man bo i Sverige är det nödvändigt att man lär sig svenska som är vårt gemensamma språk.

Vi vill också att lagen skärps och att fler verktyg ges för att skydda barn och unga som riskerar giftas bort mot sin vilja. Det handlar om att införa nolltolerans för alla former av hedersrelaterat våld och förtryck.

I dag lever en bortglömd grupp i det glömda Sverige. Det är hedersoffren, en av samhällets mest utsatta grupper. Vi liberaler kommer aldrig ge upp kampen för dem. Det är dags att förstå i vilken omfattning hedersrelaterat våld och förtryck drabbar människor i Sverige, ge offren upprättelse och straffa dem som gör sig skyldiga till förtryck i hederns namn.

Gulan Avci (L)

ordförande Liberala Kvinnor

Yanina Westergren (L)

ordförande Liberalerna Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel