Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nolltolerans mot arbetslösheten

Runt 50 SSU-medlemmar från hela länet höll i helgen distriktskonferens i Ljusdal.

En stor del av styrelsen byttes ut när SSU under tre dagar, från fredag till söndag, höll distriktskonferens i Ljusdal. Bland andra avgick Sergio Manzanares från Söderhamn, som varit ledamot av distriktsstyrelsen i tio år.

Den hetaste frågan på konferensen blev huruvida man ska köpa in kött eller inte till distriktets möten och konferenser.

Beslutet blev att de enbart ska köpa in vegetarisk kost till mötena. Detta främst med tanke på miljön.

Miljön återkommer i flera punkter i den politiska plattform som konferensen beslutade att distriktet ska arbeta utifrån.

De vill bland annat att skolorna ska servera vegetarisk lunch en dag i veckan och att skolorna minskar på pappersförbrukningen och i stället satsar mera på digitala dokument.

SSU-distriktet vill uppmana skolorna i länet att prova flextid i undervisningen. De anser att kommunerna ska ha vetorätt mot nyetablering av friskolor, eftersom de menar att friskolor drabbar kommunala skolor negativt ekonomiskt.

SSU-distriktet ska arbeta för att göra Gävleborg till en kärnkraftsfri zon. Och de vill göra kollektivtrafiken avgiftsfri på lång sikt och billigare på kort sikt.

Länets SSU:are anser att all sjukvård bör vara landstingsägd. Den uppmaningen kommer de att föra fram till moderpartiet.

Distriktskonferensen diskuterade även vilka frågor de ska driva på SSU:s kongress i sommar. Det blir bland annat kravet på sex timmars arbetsdag och utbildning i feministiskt självförsvar för alla tjejer i skolan.

SSU:s förbundsordförande Jytte Guteland, Stockholm, deltog i konferensen på söndagen.

Hon berättade att SSU kommer att kräva nolltolerans mot arbetslöshet bland unga.

– Vi vill ha ett nytt kunskapslyft, särskilt inriktat mot unga, sa hon.

I Ljusdal finns ingen SSU-förening nu och har inte funnits på några år. Men nyinflyttade Erika Nordström tänker dra igång en sådan, berättade hon.

Fotnot: SSU = Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund