Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Wikingsson om tv-serien "Trevligt folk Deluxe"

/
  • Biofilmen om det somaliska bandylaget i Borlänge,
  • Det somaliska landslaget i bandy som blev kända genom filmen
  • Mohamud Cabdi, som spelar i det somaliska bandylandslaget, gör sig redo att gå ut på isen på Tunets IP i Borlänge. Pressbild.    Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Humorduon Filip & Fredrik gjorde succé med sin film "Trevligt folk" om Somalias första bandylandslag från Borlänge. Nu kommer resten av berättelsen i en ny serie i Kanal 5.

Annons

Det är inte lätt att få med allt i en intressant historia när det ska rymmas i bioformat. Därför har Filip & Fredrik gjort en dokumentärserie för tv av hela historien om eldsjälarna i Borlänge som startade Somalias första landslag i bandy. "Trevligt folk deluxe" har premiär i Kanal 5 den 14 januari.

– Det var mycket material som inte fick plats i filmen. Serien är i fem avsnitt, blandat nytt och gammalt. I avsnitt tre är bara 2,5 minuter visade tidigare, allt annat är nytt, säger ena halvan av radarparet Filip och Fredrik, Fredrik Wikingsson.

Biofilmen blev enormt hyllad när den kom i början av förra året och fick publikens pris vid filmfestivalen i Hamburg. Filmen har också visats i både riksdagen och i svenska skolor som ett gott exempel på integration.

– Vi tar upp en viktig fråga, integration. Men det är också skratt och mycket känslor. Det är fantastiska människor det handlar om, säger Fredrik Wikingsson.

Strax före jul drabbades initiativtagaren till det somaliska bandylaget, entreprenören Patrik Andersson, av akuta hjärtproblem under en bilresa och vårdas sedan dess på sjukhus. Fredrik Wikingsson avböjer att kommentera händelsen, av respekt för familjen.

Läs också:

Hyllade Trevligt Folk-Patrik Andersson på sjukhus efter olycka

"Trevligt folk" blir tv-serie nästa år

Borlänges Trevligt folk går på export

Mer läsning

Annons