Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex On The Beach vs Paradise Hotel - vilken beach-reality är bäst?

/
  • Likheterna i Paradise Hotel och Ex On The Beach är uppenbara i att det handlar om unga singlar på ett hotell i ett varmt land på andra sidan jordklotet. Med riklig tillgång till alkohol. Ett scenario som låter magiskt, men säkert också är förknippat med ett visst mått av klaustrofobi och ångest (vi har sett en deltagare lämna självmant hittills denna säsong och en till var på väg).
  • För att generalisera om deltagarna i Paradise Hotel och Ex On The Beach (bilden) är de flesta till synes gränslösa i varierande grad, tatueringar hör till vanligheterna samt att de är måna om sitt utseende (och sexuella erövringar).
  • Några av deltagarna i årets Ex On The Beach.

Gillar du Paradise Hotel är chansen stor att du diggar Ex On The Beach. Men frågan är vilken av dessa beach-reality-serier med gränslösa ungdomar som är bäst?

Annons

1. Dramatiken

Om vi ska generalisera är Ex On The Beach lite råare. Det är lite mer avklätt, lite grövre språk och mer koncentrerat med konflikter där smockan hänger i luften på ett sätt man inte ser lika ofta i Paradise Hotel.

Man ska inte döma innehållet i EOTB helt efter de dramatiska trailrarna. Men det är helt klart en plus size-meny med drama som serveras. Efter den tredje reklampausen av fyra hade det egentligen räckt. Men det är "mer av allt" som gäller här, som presentatören säger. Det är också en skillnad - i PH finns en synlig programledare i Malin Gramer - vilket ger en mer familjär känsla.

Vinnare: Ex On The Beach

...

2. Pandoras ask vs Sanning eller paddish

Det finns en sanningssägarstund eller gruppterapisession i båda programmen, där deltagarna kan ställa frågor till varandra. PH har Pandoras Ask - EOTB har Sanning eller padda. Du kan alltså låta en läsplatta (läs: produktionen) välja att ställa en fråga till dig. Att det ens är med en digital apparat förtar lite av stämningen. Nog för att inga deltagare i EOTB heller får använda mobiltelefon eller datorer på hotellet. Men känslan blir fetare när alla besked från produktionen kommer via kort serverade av personalen på hotellet.

Vinnare: Paradise Hotel

...

3. Citat/oneliners

En stor anledning för mig att titta är hur kreativa, medvetet eller omedvetet, deltagarna är med det svenska språket. Hur gamla uttryck görs om och helt nya ord presenteras för svenska folket. Det resulterar i en regelrätt citatfest (se faktaruta).

Årets mest banbrytande ord i Ex On The Beach måste vara "japp" eller "jappa". Som helt enkelt betyder knulla. En fråga under Sanning eller padda lydde: "Är du här för japp eller kärlek?". Det sammanfattar programmet ganska bra någonstans.

Vinnare: Ex On The Beach.

...

4. Övervakningskameror eller kamera-team?

En stor skillnad är att inga intervjuer tycks göras i "synken" i EOTB. I PH görs i regel "synkarna" - alltså de enskilda intervjuerna med deltagarna - i ett slutet rum. Här görs de utomhus. Även i EOTB används fasta kameror, men det är mer rörlig kamera i EOTB, vilket ger ett lyxigare visuellt intryck. Samtidigt förtar det en del av mystiken som "övervakningkameror" ger.

Nog förstår man att det finns hiskeligt många som jobbar även i PH-hotellet med produktionen, precis som här. Skillnaden är att du i EOTB vet att de springer omkring mitt i alla konflikter med sina kameror.

Vinnare: Paradise Hotel

...

5. Spelidén

Den mest markanta skillnaden är att du inte vinner pengar i Ex On The Beach. Anledningen att ställa upp torde vara: bygga ditt personliga varumärke och/eller festa och ha kul. Frågan är vad det gör med deltagarna? I PH finns alltid ett spelmoment närvarande där du måste tänka på huruvida allt du gör, kommer påverka dina chanser att stanna kvar i Paradiset. I Ex On The Beach finns också risker och den största skräcken av dessa är antagligen att bli utfrusen ur gruppen.

Troligen måste du jobba mer med din moral i PH än i EOTB - vilket kan vara nog så psykiskt tufft. I båda programmen är du blottad som person - men i EOTB är du helt utlämnad till ditt eget känsloliv. Och det finns inga konkreta mål som parceremonier. Ja, det är ju då när nästa ex kommer upp från vattnet - men det skapar snarare mer kaos än nya möjligheter. I PH vill du bilda par och ha "back-up-planer". Här vill du ta dig i genom dagen och undvika svartsjuka och bråk (eller elda på detsamma).

Vinnare: Paradise Hotel

...

6. Vilket program är mest imponerande att ta sig i genom?

Frågan är vilket program som är mest psykiskt påfrestande att vara med i av PH och EOTB? Jag tippar definitivt det senare. Jasse, som varit med i båda programmen har beskrivit EOTB som en roligare upplevelse. Men hon sa också under programmet att hon aldrig hade varit så känsloladdad i hela sitt liv. Är det lite som att göra lumpen att vara med i EOTB? Det är fruktansvärt jobbigt när du är där, men när du kommer hem minns du bara det positiva?

Vinnare: Oavgjort

...

Slutomdöme

Jag har svårt att kora en favorit, men måste ändå säga Paradise Hotel som det främsta svenska realityprogrammet i exotisk miljö med unga vuxna. Det beror främst på att PH är varmare, mer humoristiskt och ett desto mer raffinerat spel. Samt att det sänds i fler avsnitt och därmed blir mer episkt. När det kommer till drama-faktorn vinner dock Ex On The Beach lätt. "Mer av allt" som programmet säljs in som. PH är närmast att betrakta som slow-tv i jämförelse.

Helt klart är att båda de svenska varianterna av Paradise Hotel och Ex On The Beach är fascinerande program jag inte kommer missa ett avsnitt av. Lyckligtvis är vi bara en tredjedel in i säsongen av EOTB och 2 maj 21.00 drar Paradise Hotel Förspelet i gång på TV3 Play.

...

Ex On The Beach Sverige sänds på DPlay och Kanal 5 måndagar och torsdagar, 22.00.

Paradise Hotel Förspelet har premiär måndag 2 maj 21.00 på TV3 Play. I årets säsong raggar produktionen nya realitystjärnor i Gävle och Sundsvall bland annat.

Läs mer: 10 anledningar till att Paradise Hotel 2015 äger

Mer läsning

Annons