Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömstedt om sin politiska kupp i "Så mycket bättre"

/

Niklas Strömstedt riktade hård kritik mot Sverigedemokraterna i helgens "Så mycket bättre" i TV4. I sin tolkning "Lyckolandet" gav han en känga till vad han kallar "järnrörsgänget med trollsvans".

Annons

Det blev en politisk Niklas Strömstedt som tolkade Ace of Base-låten "Happy nation" från 1993. Innan han tog fram gitarren i programmet berättade han om hur han resonerat:

– Den handlar om att vi lever i samma värld allihop, om att alla människor är lika mycket värda och borde ha samma möjligheter till liv. Det finns så många krafter, inte minst i Sverige just nu, som inte tycker så. Därför ville jag skriva en text som sätter fingret på det, säger han i programmet.

Hans version, som fått titeln "Lyckolandet", inleds med att han räknar upp vad han kallar "järnrörsligan med trollsvans": Sverigedemokraterna, sajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider samt en rad högerextrema rörelser.

Låten, som rörde huvudpersonen Jenny Berggren till tårar, fortsätter sedan:

"Hissa flaggan och förstå, den kan vara mer än gul och blå. Lyckolandet, vi som hade tur och fann det."

I programmet berättar Strömstedt även att hans musik spelades på Sverigedemokraternas valvaka under EU-valet, och konstaterar:

– Den här låten tror jag inte kommer att spelas på någon SD-valvaka i alla fall.

Senare på lördagskvällen publicerade Strömstedt ett öppet brev på Facebook där han utvecklingar sina tankar bakom tolkningen.

"Jag är stolt att leva i ett land där de flesta ser det som självklart att alla människor är lika värda. Men jag är också rädd. För rasismen och för hatet som sätter flyktingförläggningar i brand och säger att det finns ett 'vi' som har rättigheter, och ett 'dem' som får skylla sig själva att de råkade födas någon annanstans", skriver han.

I ett sms till Expressen kommenterar Sverigedemokraterna Strömstedts utspel.

"Det positiva med att leva i en demokrati är att Niklas Strömstedt har rätt till att ha en egen politisk uppfattning. En ståndpunkt som inte på något sätt intresserar oss", skriver pressekreteraren Christian Krappedal.

Mer läsning

Annons