Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnsband på japanturné:"Erfarenhet vi inte kan tacka nej till"

Killarna i bandet Shirokuma har redan turnerat runt i Sverige och Europa. Nu har de packat sina instrument för att turnéra runt i Japan. – Den här spelningen är en erfarenhet vi bara inte kan tacka nej till, säger bandets trummis Thomas Persson.

Annons

För fyra år sedan släppte bandet Shirokuma från Söderhamn sin första demo. Sedan dess har de producerat en hel del musik och bland annat släppt ett album. Nu är bandet på turné i Japan.

Läs också: Japansk-svenskt kulturmöte i Järvsö

Jonathan Lemberg, Victor Svensson, Thomas Persson och Fredrik Söderkvist.

– En kille från Tokyo chattade till oss och frågade om vi ville komma och spela i Japan och vi sa ja, säger bandets sångare Jonathan Lemberg.

– Den här spelningen är en erfarenhet vi bara inte kan tacka nej till, säger Thomas Persson som spelar trummor.

Bandet startade när Jonathan Lemberg satt sysslolös. Han hade ett starkt musikintresse och och ville starta ett screamoband. Han lyckades övertala gittaristen Victor Svensson att vara med i bandet. Victor Svensson som inte alls lyssnade på den typen av musik var ytterst motvillig till en början. Sist in i bandet kom basisten Fredrik Söderkvist.

Läs också: Åldern sätter inga gränser för 69-åringen – till våren ska han bestiga Mount Everest

Tillsammans hjälps de åt att skriva musiken, många viljor ger fler alternativ.

Bandet har skrivit flera låtar och bland annat släppt ett album. Musiken skriver de tillsammans.

– En låt börjar oftast med att Victor kommer med en början till en låt på sin gitarr sedan hjälps vi åt att ta det vidare och bygga en låt, säger Thomas Persson.

Var och en skriver musiken till sitt eget instrument, inspirerade av Victors början, för att sedan fläta ihop de olika låtdelarna till ett stycke. Thomas Persson förklarar att de inte har en given mall i sitt låtskapande. Början till en låt kan komma från vem som hellst av dem och det är inte ens säkert att det riffet som låtskapandet börjat med är kvar när låten väl är färdig.

Läs också: Föreningarnas hus i Marma får nytt liv efter mordbranden

Shirokuma har haft spelningar i både Sverige och länder runt om i Europa.

– Vi är ganska egoistiska när det kommer till våra egna instrument och våra delar av låten, säger Jonathan Lemberg.

– Vi har ganska olika viljor, vilket är bra. Det är ett bra sätt att bli mer kreativ på, för vi får mer ideér att jobba med, säger Victor Svensson.

Med sin musik har killarna gjorst spelningar runt om i Sverige och Europa. Spelningar i Söderhamn blir allt som oftast i anslutning till att de släpper någon ny låt.

– Det brukar bli att vi spelar i Söderhamn i alla fall en gång per år, säger Fredrik Söderkvist.

Framtidsvisionerna med bandet för killarna är att släppa mer musik, utvecklas som musiker och få turnéra i fler länder och på fler kontinenter.

– Vi skulle ju vilja hamna plus minus noll i ekonomin efter spelningar, att inte bara kostar. Vi börjar få rull på det, efter en spelning i Tyskland gick vi nog till och med lite plus, säger Jonathan Lemberg.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons