Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola Salo i ny musikal: "Jag kan identifiera mig med att vara mellan man och kvinna"

/

Broadway-versionen höjdes till skyarna och prisades flera gånger om.
Nu sätts rockmusikalen "Hedwig and the angry inch" upp i Sverige igen, med Ola Salo i huvudrollen.

Annons

Sex amerikanska stjärnor har gestaltat rockstjärnan Hedwig i den amerikanska versionen av "Hedwig and the angry inch". Nu är det Ola Salos tur att kliva i de gyllene bootsen när musikalen sätts upp på Göta Lejon i Stockholm nästa år.

Uppsättningen är en punkig glamrockmusikal som kretsar kring Hedwig, en genderqueer-person som genomgått en misslyckad könsoperation som ett led i att komma bort från Östberlin. I USA inleder hon en karriär som sångerska i ett glamrockband.

LÄS OCKSÅ: Camilla Läckberg och Anna Book är nya schlagerduon

– Hon är rolig, bitsk och lite bitter över att inte ha blivit upptäckt. I grunden en känslig person med ett gripande livsöde. En väldigt spännande roll att kliva in i, säger Ola Salo.

Att musikalens Hedwig är glamrockartist ligger nära Salos egen verklighet som frontfigur i The Ark fram till bandets nedläggning 2011. Men de har också andra gemensamma nämnare.

– Dels kan jag verkligen relatera till musiken, som ligger någonstans mellan New York Dolls och David Bowie. Men jag kan också identifiera mig med att vara något slags mellanexistens mellan man och kvinna, hetero och homo, säger han.

LÄS OCKSÅ: Adele till Sverige i vår

Salo är själv ett fan av "Hedwig and the angry inch" sedan länge, och är övertygad om att Göta Lejons uppsättning kommer att locka en ny publik till kultmusikalen. Och även om han kan tyckas vara som gjord för rollen som Hedwig innebär det ett kliv in på okända marker: talade repliker.

– Jag har aldrig haft en roll med så mycket talad text i hela mitt liv. Jag har nästan enbart ägnat mig åt sjungen dramatik, som i "Jesus Christ superstar", det här är en enorm utmaning för mig som jag närmar mig med en väldig respekt. Men det ska bli kul, jag älskar ju teater, jag bara aldrig riktigt fått utveckla den sidan, och det här känns verkligen som rätt tillfälle att få göra det. (TT)

Mer läsning

Annons