Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska stan målas i regnbågsfärger – Gävle får pridefestival nästa år

/
  • Söderhamns prideparad lockade närmare 3000 deltagare i maj.
  • Majs Keller och en arrangörsgrupp ska fixa en pridefestival i Gävle nästa år.
  • Den 2-4 september nästa år kommer regnbågsflaggan att vaja på flera ställen i Gävle.

I sommar har flera platser runtom i landet fått pridefestivaler för första gången. Nästa år är det Gävles tur.

Annons

Helgen den 2-4 september nästa år kommer den bekanta regnbågsflaggan vaja i Gävle. En arrangörsgrupp från Gävleborgsregionen har enats om att genomföra en festival i residentstaden.

– Det är på tiden att södra Norrlands största län levererar en Pride för allas lika värde i en färgglad helg som kommer att symbolisera något för alla och för att skapa större acceptans och öppenhet, säger Majs Keller som är en av arrangörerna. Hon har jobbat inom gayrörelsen i flera år och har de senaste åren varit involverad i Söderhamns pridefestival.

Fröet att anordna Pride i Gävle såddes redan för två år sedan när hon och en vän hade långtgångna festivalplaner som rann ut i sanden. Men nu finns det intresse från lokala samarbetspartners som de tidigare saknat.

– När jag fick förfrågan om jag ville ingå i ett nytt projekt så tackade jag ja till att vara med och bygga upp något som jag har stor erfarenhet av. Gävleborg Pride består av en gedigen grupp med människor vars arbete med Pride är så mycket mera än benämningar på titlar och det är lite vad Pride ska belysa. Att inte köna eller tvinga in människor i olika fack, säger Majs Keller som poängterar att det också är alla volontärer som gör en pridefestival möjlig.

– Efter denna artikel så hoppas vi få ännu fler intresserade, tillägger hon.

En gång tidigare har Gävle haft en pridefestival. "Liv, lust och normer" arrangerades på högskolan i Gävle av RFSU och RFSL i samband med RFSL:s kongress 2013. Den här gången blir det ännu fler aktiviteter.

– Föreläsare, artister och dj:s från hela Sverige är inbokade. Stora förebilder som vi har kunnat se på andra festivaler och liknande evenemang kommer äntligen till Gävle. Men det viktigaste är att Gävleborna sluter upp. Det är inte vi arrangörer som gör Pride utan alla tillsammans.

För första gången kommer det att bli en prideparad genom staden. Och det är några som Majs Keller särskilt hoppas få se i tåget.

– Jag vill se hela näringslivet, företagare, organisationer, landsting, kommunala, idrottsklubbar stora som små samt butiker och krogar från hela länet. Det är ett ypperligt tillfälle för de lokala entreprenörerna. Ibland räcker det med att hänga upp en liten Prideflagga utanför sin butik eller ställa upp en vimpel på Hälsocentralen så har en gjort det här lilla extra för den som behöver.

Varför är det fortfarande viktigt med pridefestivaler?

– För många hbtq-personer betyder det mycket att få ha en mötesplats och känna sig som en mittpunkt i det centrala. Det är viktigt för många att känna sig sedda i staden där en är uppfödd. Många flyttar från sina småstäder för att hitta lugn i huvudstaden för att det är enklare att bli förstådd.

Hon tycker att en pridefestival skapar attitydförändringar och mod. Om en chef på en arbetsplats vill vara med och stötta en pridefestival så kan det vara en öppning för personal på jobbet som ena dagen inte törs komma ut men genom öppet stöd så kan mod växa fram genom att se att "kan hen så kan jag", förklarar hon.

– Gävle kommun kommer definitivt färgas med regnbågsflaggor och jag vet att det kommer att lyfta länet och bli lite mera levande för just de som behöver det mest. Jag hoppas också att min gamla by Torsåker hissar regnbågsflaggan vid någon lämplig plats.

……

LÄS MER:

KRÖNIKA: Fler lokala Pride-initiativ, tack!

TV: Så blev Hudik pride

Rekord för prideparaden i Söderhamn

Se bilderna från pridefirandet i Söderhamn

Mer läsning

Annons