Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar Sagas nya mördarjakt i "Bron"

/
  • Tv-tittare i 160 länder behöver inte vänta längre – nu får de återse Sofia Helin i rollen som Saga Norén, från Länskrim Malmö, i tv-serien
  • Sofia Helin är tillbaka i rollen som Saga Norén i den tredje säsongen av Bron. Serien har premiär söndagen den 27 september i SVT1.
  • Skådespelarna Reuben Sallmander, Sarah-Sofie Boussnina, Sofia Helin, Thure Lindhardt och Maria Kulle medverkar i
  • Snart är det dags för premiär i SVT för
  • Sofia Helin.

158...159... – svindlande 160 länder ska rabblas för att lista vilka som köpt tv-succén "Bron".
Saga Noréns nya mördarjakt är snart igång – men redan före premiären av "Bron III" har huvudförfattaren filat på en story till en möjlig fjärde säsong.

Annons

Leksaksmat står dukat på ett bord i en byggarbetsplats, med utsikt över Öresundsregionen. Runt matbordet sitter clownmålade skyltdockor tillsammans en brutalt mördad kvinna. Inramningen i den kalla och ruffiga miljön är kuslig.

Saga Norén är först på fyndplatsen. Offret visar sig vara en dansk genusdebattör – som äger Köpenhamns första könsneutrala förskola – och snart hamnar även mordfallet på danska polisens bord.

Men när dansksvenska "Bron III" startar i SVT1 den 27 september är det inte längre den danske polisen Martin Rohde som är Sagas parhäst. Han sitter kvar i fängelset efter att Saga anmälde honom för mord i slutet av förra säsongen. Nu ställs Saga inför utmaningen att börja jobba med andra danskar – som har svårt att acceptera henne för den hon är.

– Saga tycker alltid att det är jobbigt med förändringar. Att samarbeta och anpassa sig efter andra är ju hennes svaga punkt. Redan från början är hon väldigt instabil och skör, så det här är jättestressande för henne, säger Sofia Helin om sin karaktär.

På en glammig förhandsvisning i Malmö satt flera internationella medier bänkade i veckan. Frilansjournalisten Martha Hayes, som jobbar för det brittiska magasinet Marie Claire, har fått mersmak på "Bron" när TT möter henne efter smygtitten på säsongens två första avsnitt.

– Vågen av nordiska serier har fångat många britters intresse. För mig som kvinna är den otroliga karaktären Saga en stor anledning till det. Jag tycker att temat kring genus i serien är fantastiskt. Som vanligt är det många olika spår i serien som blir spännande att följa.

I tredje säsongen får Sofia Helin experimentera mer med sin karaktär och ta ännu större plats i serien. Med facit i hand tycks många vara ganska överens om att "Bron" inte har tagit någon skada av Kim Bodnias sorti som Martin Rohde.

– Det var ett stort avbräck när han bestämde sig för att sluta. Men när vi var tvungna att tänka nytt kunde vi sätta Saga i helt nya situationer och låta henne reagera på nya människor. Det blir en väldigt tuff säsong för Saga, säger huvudförfattaren Hans Rosenfeldt.

Att spela Saga, som tittare i hela världen blivit förtjusta i, öppnar många nya dörrar för Sofia Helin. Flera jobberbjudanden har kommit, men mycket har fått nobben. Hon har svårt att slita sig ifrån Saga.

– Som skådespelare är det fantastiskt att gestalta en så här komplex karaktär och vara med och utveckla rollen.

– Men jag gör ju annat mellan säsongerna. Nu spelar jag in en tysk-brittisk tv-serie som utspelar sig i Berlin på 1970-talet. Att vara fast i Saga skulle vara för jobbigt.

Den stora tv-succén har inte fått skaparna att känna någon särskild press. Frågor som "vad tycker engelsmännen om detta?" finns inte i manusförfattarnas huvud när en ny säsong mejslas fram.

– Vi gör en dansk-svensk serie och hoppas att den är så engagerande att folk utomlands vill följa den ytterligare en säsong. Men vi tänker aldrig på en internationell publik och gör eftergifter på grund av det, säger Hans Rosenfeldt.

Så länge DR och SVT vill öppna pengapungarna på nytt talar mycket för ytterligare en säsong med mordutredningar i Öresundsregionen.

– Det ser ljust ut för en fyra. Ingenting är säkert ännu, men både DR och SVT är nöjda med den här säsongen.

Om storyn känns rätt är det inte omöjligt att Sofia Helin också är med på noterna i en fjärde säsong.

– Jag kan inte bara vara med i något för att lösa ett fall. Det måste finnas en historia att berätta, säger Helin.

John Alexander Sahlin/TT

Mer läsning

Annons