Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viral succémaskin får ett småsyskon

/
  • – Det har visat sig att det är fler än jag som gillar maskinen, och det är fantastiskt, säger Martin Molin om skapelsen som gjort braksuccé på Youtube.

Miljontals människor har sett videon där Martin Molin, svensk musiker och hobbybyggare, vevar sin mekaniska musikmaskin.
Nu planerar han att göra en mindre kopia av Marble Machine, för turnébruk med sitt band Wintergatan.

Annons

Se musikerns galna instrument – tog 14 månader att bygga

– Den lilla ska vara vikarie för den stora på scenen. Under tiden ska jag vidareutveckla maskinen så att den spelar så rätt att jag kan ställa den på en livescen någon gång i framtiden, säger Martin Molin till TT.

Vi besöker honom i hans studio och byggverkstad på Hisingen i Göteborg. Den världsberömda maskinen står intill en arbetsbänk och är tömd är på flertalet av de 2 000 metallkulor som är med och skapar ljudbilden.

Martin använder stege för att justera några detaljer på toppen av maskinen. Den är högrest och har aningen rangliga ben för sin vikt.

I nuvarande skick klarar den inte en transport över Atlanten. Martin säger att han fått förfrågningar från flera kontinenter efter den enorma succén på nätet.

– Den har varit helt brutal. När jag svarar på ett mejl så får jag tio nya. Det känns som om alla stora företag jag någonsin hört talas om, och alla stora medier, har hört av sig.

Den fartfyllda melodin i videon är programmerad med hjälp av små legopluppar på två stora hjul i maskinen. Precis som i en speldosa slår plupparna an en kam med bleck och det säger plonk.

Maskinens inbyggda kompband – elbas, vibrafon och trumset – träffas av de välregisserade metallkulorna som sedan far vidare genom trattar och rör.

– Jag gjorde låten för att visa de olika funktionerna, hur man stänger av och sätter på instrumenten, bromsar och drar i gång maskinen. Nu skulle det vara väldigt kul att göra en långsam och mer eftertänksam låt. Det tror jag skulle vara vackert.

Mer läsning

Annons