Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensktoppen slänger ut långkörarna

/
  • Svensktoppen, där Carolina Norén är programledare, får nya regler.

Eran med långkörare är över på Svensktoppen i Sveriges Radio. Nu ändras reglerna så att låtar bara kan ligga på listan i ett år, skriver Aftonbladet.

Annons

Regelförändringen innebär att fyra låtar som legat på listan i över ett år tas bort. Bland annat "Strövtåg i hembygden" med Mando Diao och "Min far och jag" med Magnus Uggla som funnits med i över tre år, 166 respektive 160 veckor på listan.

På senare år har det varit vanligt med långkörare på listan. Nya låtar har haft det svårt att göra sig gällande och flera artister har klamrat sig fast länge på listan under en längre period. "Du är min man" med Benny Anderssons orkester och Helen Sjöholm låg på listan i hela fem år mellan 2004 och 2009.

– Vi vill ha en större rotation och få in mer ny musik, säger programledaren Carolina Norén till tidningen.

Förändringen sker trots att en majoritet av programmets lyssnare var motståndare till det när de fick tycka till i en omröstning i fjol.

– Skulle lyssnarna bli fruktansvärt missnöjda så kommer vi att ta till oss det men då får vi göra en ny utvärdering. Nu följer vi den här regeln, säger Carolina Norén.

Det är inte första gången Svensktoppen inför en tidsgräns på listan. Mellan 1974 och 1985 fick ingen låt ligga mer än tio veckor på listan.

Förändringen införs i och med söndagens lista.

Läs även:

Se Eagles episka "Hotel California" från 1977 – Glenn Frey hyllas av hela världen

Kvinnorna tog hem de tunga priserna på P3 Guld-galan

Mer läsning

Annons