Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sångaren Peter Lundblad är död

/
  • Peter Lundblad.
  • Peter Lundblad.
  • Peter Lundblad deltog i Melodifestivalen 1996 tillsammans med Lasse Kronér, Nick Borgen, Janne Bark och Lennart Grahn med låten

Mannen bakom klassiska "Ta mig till havet" är död. Artisten Peter Lundblad har avlidit efter en längre tids sjukdom.
– Nog blir musik-Sverige lite tystare efter det här, säger Björn Skifs, som skulle ha spelat med Lundblad till sommaren.

Annons

Peter Lundblad har varit sjuk av och till under flera år, och på onsdagen bekräftade hans hustru dödsbeskedet för Expressen. Lundblad har i intervjuer sagt att det inte är relevant vilken sjukdom han led av, men i ett Facebookinlägg från 2012 beskrev han hur han har lärt sig att leva med sjukdomen:

"Döden är en god följeslagare! Eftersom jag på 6 år inte blivit friskförklarad från en sjukdom, har jag lärt mig leva med döden som kompis i stället för fiende", skrev han då.

Nyligen stod Peter Lundblad på scenen tillsammans med Björn Skifs i Stockholm.

– Herregud, man är ju chockad. Det är så sorgligt. Vi stod på scenen tillsammans för bara några veckor sedan när han var hemlig gäst på tre av mina föreställningar på Göta Lejon och han var fantastisk. Peter sade då att nu har det vänt, nu kör vi i sommar, så det känns bara så orättvist, säger han.

Peter Lundblad började sin karriär i popbandet The Most Remarkable Nailband som gav ut sin självbetitlade debutskiva 1972. 1980 fick han en hit med singeln "Ge apan i dig en chans", och tre år senare tävlade Lundblad i Melodifestivalen för första gången med "Vill du ha mig efter gryningen" som han sjöng tillsammans med Agneta Olsson.

1986 kom den låt som kanske mest förknippas med Peter Lundblad: sommarklassikern "Ta mig havet". Han sista skiva, samlingsalbumet "En obotlig romantiker, kom 2012.

I sommar skulle Lundblad ha varit med i den återupplivade konsertshowen Badrock i Borgholm tillsammans med bland andra Skifs, Sanne Salomonsen, Tommy Nilsson och Mats Ronander. Tidigare år har Badrock-konserterna alltid avslutats med just "Ta mig till havet".

– Vi kommer göra Badrocken till Peters minne, så kommer det att bli. Det var ju en av grejerna med Badrock, att vi alltid slutade med "Ta mig till havet", och den får vi försöka göra själva den här gången, tillsammans med publiken, säger Björn Skifs.

Peter Lundblad blev 65 år.

Björn Skifs om vännen och kollegan Peter Lundblad:

 

Det är med stor sorg jag skriver det här.

Peter Lundblad, min gamle kompis och kollega, gick bort i går kväll.

Det känns så ofattbart trots att jag kände till att han kämpat i många år mot sin sjukdom. Vi stod ju på scenen tillsammans för bara några veckor sedan och gladdes dessutom åt att gemensamt få återuppliva Badrock till sommaren.

Då verkade han full av livslust och kämpaglöd och det lät så härligt när han sa att nu skulle han verkligen se till att bli friskare och starkare för nu hade han ju sommaren att se fram emot.

Så blev det nu inte.

En älskad artist och låtskrivare, en kär vän och en stor personlighet är borta, och det lämnar ett hål i mitt hjärta .

Tankarna går naturligtvis till hans familj.

 

Till sommaren får vi försöka göra Ta mig till havet själva.

Utan Peter. 

Men till hans minne.

 

 

Björn

 

Mer läsning

Annons