Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandarnes stolthet Anna Sahlene intar Gävle Konserthus med 400 körsångare

/
  • Karin Sundin, studieförbundet Sensus, Karin Björk, studieförbundet Bilda och projektledare Anna Helmerson roddar med det organisatoriska bakom Gävle Gospel som i år arrangeras för sjuttonde gången sedan 1998.
  • Karin Sundin, studieförbundet Sensus, Karin Björk, studieförbundet Bilda och projektledare Anna Helmerson roddar med det organisatoriska bakom Gävle Gospel som i år arrangeras för sjuttonde gången sedan 1998.

För sjuttonde året är det dags för festivalen Gävle Gospel på söndag i Gävle Konserthus. På plats är 400 körsångare, pastor Bryant Jones med kören Chosen från Chicago och Sandarnes stolthet Anna Sahlene.

Annons

Det var 1998 som den första upplagan av Gävle Gospel anordnades. Ett år vilade festivalen så detta blir sjuttonde gången. Antalet körsångare har vuxit successivt från 250 i början till 400 nu. En absolut maxgräns för hur många som får plats på Gävle Konserthus scen.

Totalt deltar 17 körer från Gotland och Åland österut till Stockholmsområdet söderut, Stöde norröver och västerifrån kommer till och med någon göteborgare. Även enskilda personer har kunnat anmäla sig att sjunga. Vissa av dem lever gospel året om, andra gör Gävle Gospel till årets enda framträdande. I december fick deltagarna ett häfte med sångerna som ska sjungas (nästan enbart på engelska) och en skiva med sin stämma. Omkring 70 procent är kvinnor.

Sedan start har en självklar ingrediens i Gävle Gospel varit besök av en afro-amerikansk gospelartist (i allmänhet även predikant). I år är det Bryant Jones som leder församlingen Samaritan Bible Baptist Church i Chicago, USA. Med sig har han sin kör Chosen. Det är första gången en afro-amerikansk kör gästar Gävle Gospel och även Jones första gång i Gävle. Dock har han besökt Sverige innan.

Sedan några år tillbaka ingår även en svensk gästartist och valet föll i år på Sandarnes (i Söderhamns kommun) kändaste person (utom "Hela Sverige Bakar-Linus") Anna Sahlene. Vi känner henne från "Alla vi barn i Bullerbyn" från 1986 och på senare år som artist, till exempel deltagare för Estland i Eurovision 2002 och Melodifestivalen 2009. Hon jobbar fortfarande med musik, bland annat med workshops.

Musikaliska ledare är paret Anki (körledare) och Magnus Spångberg (kapellmästare och flygel), från Örebro som även tar med sig ett kompband.

Tre av de ansvariga för det organisatoriska och strategiska på Winn fem dagar innan konserten. Anna Helmerson (projektledare), Karin Björk (studieförbundet Bilda) och Karin Sundin (studieförbundet Sensus). Sensus har en viss inriktning mot Svenska kyrkan och Bilda mot frikyrkor. Dessutom har Karin Sundin erfarenhet som kyrkomusiker så kombinationen kommer väl till pass.

Körsångarna som kommer till Gävle får vara med om en riktig hel-helg. Det börjar på fredag med repetitioner i Betlehemskyrkan vilka fortsätter under lördagen (dessa är inte öppna för allmänheten). På lördagen anländer också amerikanerna och Anna Sahlene. På söndagen är det generalrepetitioner och på kvällen klockan 18.00 grand finale.

– Det är jättehäftigt att se hur körsångarna utvecklas från när de kommer på fredagen till söndagens konsert, säger Karin Björk.

Ja, det är onekligen något som händer med sångarna när amerikanerna kommer.

– De vet att en svensk kör inte reagerar som en afroamerikansk. Vi är inte lika utåtriktade kanske och de vet hur de ska göra för att locka fram det de vill ha i att uttrycka gospelns budskap, säger Anna Helmerson.

Mer läsning

Annons