Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Molly 3.0" i årets Melodifestival – "Nu kommer en ny era"

/
  • Molly Sandén gör comeback i Melodifestivalen som en helt ny artist.
  • Nu känner Molly Sandén att folk har börjat förstå vilken slags artist hon är.
  • Molly Sandén säger att hennes
  • Molly Sandén ställer upp i Melodifestivalen för tredje gången och hon säger att det aldrig har känts bättre.
  • När Molly Sandén har medverkat i Melodifestivalen tidigare har hon i princip bara stått vid en mikrofon och sjungit.

Molly Sandén är tillbaka i Melodifestivalen för tredje gången.
Men den här gången ställer hon sig på scenen som en ny artist.
– Nu kommer en ny era, det här är nästa steg, säger hon inför helgens deltävling i Gävle.

Annons

När Molly Sandén var 16 år ställde hon upp i Melodifestivalen 2009 med den väna schlagerballaden "Så vill stjärnorna". Där och då cementerades en bild av vilken slags artist hon var.

– Jag var ung och lyssnade kanske lite mycket på vad andra sa. Jag var rädd för att sticka ut hakan, rädd för att få rubriker och säga saker som någon kunde tycka illa om. Det tog tid att tvätta bort det där, säger Molly Sandén.

Det var först efter en tid i Los Angeles, dit hon åkte för att "söka lyckan i de yttre grejerna" men i stället började söka i sig själv, som hon blev den artist hon vill vara.

Singeln "Freak" 2014 blev en nystart och samtidigt en tillbakagång till den drivkraft hon hade när hon en gång började skriva låtar - att "beröra och förändra världen".

– Det låter ju sjukt klyschigt men jag vill göra något gott med min musik för jag tycker att musik ha en sådan genomslagskraft. Jag tror att man kan använda det till något bra, säger Molly Sandén.

Hon har också ett tydligt budskap när hon nu ställer upp i Melodifestivalen med "Youniverse". Låten växte fram efter fjolårets terroristattacker i Paris.

– Jag har fått en tro på universum och landat i att vi människor alla är samma sak och att vi kommer från något slags energikälla. Livsgnistan i dig och mig är samma, vi har fått en stund på jorden att uppleva universum och livet genom mänskliga kroppar men vi kommer från samma big bang, säger hon.

– De här tankarna blev extra starka när det blev oroligt i Paris och det enda man såg i tidningarna var hemskheter. Då ville jag skriva något hoppfullt för jag tror att musiken är det bästa sättet att ena folk.

Egentligen hade hon inga tankar på Melodifestivalen. Men när "Youniverse" väl kom till kände Molly Sandén att det var rätt forum att presentera budskapet och "3.0-versionen" av sig själv som artist.

– Jag längtar efter att fullända visionen av den här låten och få göra hela universumet, med styling och koreografi, på bästa sändningstid inför en massa tittare, säger hon.

Allt det hade dock kunnat gå om intet när det förra veckan visade sig att 30 sekunder av "Youniverse" låg ute för lyssning på en utländsk nätbutik. Men låtsnutten försvann snabbt och SVT kom fram till att incidenten inte var skäl för diskvalificering - något som fick andra artister att knorra om favorisering.

– Jag ska vara ärlig, det var jättetråkigt av den anledningen att det är trist om andra artister tycker att det blir orättvist. Särskilt när ingen gjort något fel, det var en utländsk sajt som hade tagit sig friheter, säger Molly Sandén.

Rent tävlingsmässigt går det inte att förneka att hon är en av årets stora favoriter - en ny situation för henne.

– Det är bara kul. Det är klart att det kommer en press med det men jag blir mer peppad än pressad av att folk tror på mig. Jag hoppas bara att de inte blir besvikna, säger Molly Sandén.

Mer läsning

Annons