Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melissa Horn tillbaka med ny musik: "Mer avskalat men ändå lite fetare"

/
  • Melissa Horn släpper i veckan albumet
  • När Melissa Horn väl har gjort klart en skiva lyssnar hon sällan på den igen.

Melissa Horn orkade inte vara ledig längre. Nu är hon tillbaka med ett nytt album och i vår väntar en turné med 50 konserter.
– Den är på ett sätt mer avskalad men ändå lite fetare, säger hon om "Jag går nu".

Annons

Sedan Melissa Horn 2008 albumdebuterade som 21-åring med "Långa nätter" har hon hunnit bli en av Sveriges största artister med otaliga platinacertifikat och stora turnéer runt om i landet. Hon är också en av de mest produktiva – "Jag går nu", som släpps i veckan", är hennes femte album.

Men tror man att musiken kommer lätt tror man fel. I somras hade Melissa Horn bara två färdiga låtar – då bestämde hon sig för att boka studiotid.

– Jag jobbar bäst under press. Små texter hit och dit skriver jag nog året om men jag märker att jag gärna skjuter upp väldigt länge att göra dem till riktiga låtar. Då kan det vara skönt att ha en morot, boka en studio och veta att nu blir det av.

LÄS OCKSÅ: Camilla Läckberg och Anna Book är nya schlagerduon

Melissa Horns senaste album, "Om du vill vara med mig", kom i oktober 2013 och de sista konserterna på den plattan gjorde hon förra sommaren. Sedan dess säger hon att hon varit "ledig".

– Egentligen är jag ju det. Det är klart jag kan skriva men det ser jag inte riktigt som ett jobb och uppenbarligen skriver jag ju inte så mycket heller. Jag har mycket fritid och att ha det i ett år är för lång tid.

På "Jag går nu" jobbar Melissa Horn med en ny producent, Jerker Odelholm, och hon beskriver inspelningsprocessen som enkel – inte minst då hon själv blivit tydligare med vad hon vill och inte vill.

– Jag tror faktiskt att jag tidigare år har varit rädd att för att säga till när jag tycker att något inte blivit bra. Men nu är jag tydlig och vet vad jag vill ha, det är väldigt skönt. I slutändan är det ju jag som ska leva med plattan och vara nöjd.

LÄS OCKSÅ: Adele till Sverige i vår

Den här gången resulterade arbetet i ett lågmält album som ändå låter större än Melissa Horns tidigare skivor. Det låter också mer självsäkert.

– Det finns ju olika perioder i ens liv men varje gång man släpper en platta är man förhoppningsvis lite tryggare och vågar både att hålla igen och ta ut svängarna.

Textmässigt känner man igen sig desto mer. Det handlar om relationer, oftast spruckna sådana.

– Man kan väl säga att jag bottnar i alla låtar som jag har skrivit. Sedan betyder inte det att varenda rad är tagen ut min dagbok, som många säkert vill påstå. Helst vill jag att folk ska göra sin egen association till låtarna och utgå från sina egna liv, jag tycker att min roll i det hela är ganska ointressant.

Kan du tröttna på att skriva om det här ämnet?

– Man kan säkert tröttna på att lyssna på det framför allt, man är alltid orolig för att någon ska säga "men gud, nu får du byta ämne". Det finns ju outtröttliga ämnen, tycker jag, men ibland kan man känna att "fan, det där har jag ungefär sjungit i den låten". Det är klart man kämpar med det, inte att jag tröttnar själv utan mer att jag får väga varje ord på våg eftersom jag redan sagt så mycket.

►LÄS OCKSÅ: De tvekade in i det sista – nu är Molly och Molly klara för "Mello"

När skivan nu släpps väntar det Melissa Horn gillar mest – att spela live. Med start i februari blir det en enorm turné med runt 50 konserter.

– Det är helt galet. Jag hoppas de har räknat på vad en människa klarar att göra, säger hon och skrattar.

– Det ska bli kul, jag är nyfiken på hur det kommer att vara att spela så mycket. Jag har alltid trivts väldigt bra på scenen och mår väldigt bra när jag är på turné.

I vår spelar Melissa Horn bland annat i Östersund, Gävle, Bollnäs och i Falun. (TT)

Mer läsning

Annons