Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna tog hem de tunga priserna på P3 Guld-galan

/

Det var kvinnorna som plockade hem de flesta av de tunga priserna på P3 Guld-galan.
Seinabo Sey utsågs till årets artist, Zara Larssons "Lush life" blev årets låt medan Silvana Imam tog hem den prestigefyllda Guldmicken.

Annons

Vid galan i fjol prisades nästan bara kvinnliga artister. Och även i år var det en klar kvinnlig dominans bland pristagarna.

Det som brukar räknas som den finaste utmärkelsen, Guldmicken, gick till rapparen Silvana Imam. Efter galan berättade hon hur mycket priset betyder för henne.

– Just för att vi har jobbat så mycket. Men också, det är det här med publikkontakten – att nå ut till så många som möjligt. Att få träffa dem som lyssnar på min musik. Det är det som betyder något: Jag har berört dig, men nu berör du mig.

Soulartisten Seinabo Sey utsågs till årets artist vid den direktsända galan som hölls i Scandinavium i Göteborg på lördagskvällen. Hon närvarade inte själv, men skickade en videoinspelad hälsning tillsammans med den brittiske musikern och programledaren Jools Holland.

– Tack så hemskt mycket för priset för årets artist. Jag har kämpat så hårt, sade hon.

Zara Larsson drog ner ett jättejubel när det stod klart att hiten "Lush life" blev årets låt. Hon var även nominerad som årets artist.

– Jag var jätteglad att få vara nominerad, men jag hade på känn att Seinabo skulle ta det. Och det var hon verkligen värd. Med årets låt, kände jag att jag jinxat lite för mig själv, "jag kommer ta det, jag kommer ta det", så det var lite skönt att få det bekräftat, sade hon efter galan.

Tidigare under kvällen passade hon också på att leverera en liten hyllning till alla dem som protesterat mot kvinnohatet på sociala medier.

– P3 ville att jag skulle säga något, ta upp det här med näthat. Men jag kände att det var lite dystert och mörkt att fokusera på det. Så jag ville i stället prata om de fina kommentarerna – som lyft mig och alla andra, sade Zara Larsson, som dessutom hann med ett maxat framträdande med låten "Never forget you" tillsammans med den brittiske artisten Mnek.

2015 var ett politiskt musikår, konstaterade Dilan Apak från P3-programmet Tankesmedjan i ett mellansnack, vilket rapparen Adam Tensta tog fasta på med ett finstämt framträdande med en låt om rasismens konsekvenser.

Årets hiphop/soul gick till rap-kollegan Erik Lundin. I galans kanske mest känsloladdade tacktal riktade han sig till sin mor och sina systrar.

– Vi kommer från ingenting, en fattigdom där vi inte har telefon, värme. Där vi lagar mat hos våra grannar för att vi inte har råd att betala elen. Det kommer jag ifrån. Det är många som inte tror att det finns i Sverige, med det gör det, sade han efter galan.

– Det är det jag velat ta upp och det är fint att det fått sådan uppmärksamhet.

Sabina Ddumba hade en ovanligt bra helg. I fredags utsågs hon till årets bäst klädda kvinna på Ellegalan. På P3 Guld-galan fortsatte prisregnet när hon blev årets nykomling.

Dj-duon Axwell & Ingrosso blev årets grupp medan rockgruppen Dolores Haze tog hem kategorin årets rock/metal, och därmed infriade sina förhoppningar inför kvällen:

– Att krossa rockgubbar! sade sångaren Groovy Nickz efter galan.

Little Jinder, som tillsammans med duon Rebekka och Fiona gästade Dolorez Haze framträdande, blev vinnare i kategorin årets pop.

Robyns samarbete med den bortgångne producenten och musikern Christian Falk och Markus Jägerstedt, Robyn & La Bagatelle Magique, belönades med kategorin årets dans. (TT)

Mer läsning

Annons