Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kikkis svåra tid blev hyllat album

/

Musik

Annons

I mitten av 1980-talet pendlade Kikki Danielsson mellan Sverige och Nashville. Hon medverkade i tv-program, blev hedersmedborgare och spelade in plattan "Midnight sunshine".

Sedan dess är det många som önskat ännu ett countryalbum på engelska, men det blev aldrig någon uppföljare.

– Det var bestämt att vi skulle göra en ny platta. Men jag blev gravid för första gången och producenten blev tyvärr sjuk i cancer och avled. Så det föll sig liksom naturligt att det inte blev något då. "Det kan ju bli sen", tänkte jag, men det blev det ju aldrig, säger Kikki Danielsson.

Men nu, 30 år senare, är det alltså dags. På fredag släpps "Postcards from a painted lady", ett album som redan på förhand har hyllats som det bästa Kikki Danielsson gjort.

Det krävdes dock en djup svacka för att hon skulle nå dit. När Kikki Danielsson förra året skulle medverka i pjäsen "Kikkiland" på Göteborgs stadsteater gick hennes röst sönder inför premiären och flera föreställningar fick ställas in.

– Det var så hemskt och jag tänkte att det var ju ett snöpligt slut på en 43-årig karriär. "Nej, nu får jag pensionera mig", tänkte jag, för jag såg inte en chans att någon skulle våga anställa mig igen. Jag är ju van vid svarta hål men nu trodde jag på allvar att det var kört. Vi kom ju i gång sedan och det blev succé, men just då matade jag mig själv med svart, svart, svart, säger hon.

De känslorna sjunger hon om på nya singeln "Not about me anymore". Precis som på Kikki Danielssons förra skiva är musiken och texterna skrivna av Sören "Sulo" Karlsson men hon säger att det känns som hennes egna ord.

– Jag tror inte att det finns någon annan människa som känner mig så väl som "Sulo" gör. Jag behöver inte ens säga något, han vet precis vad jag tänker.

Kikki Danielsson säger att hon med "Postcards from a painted lady" befinner sig utanför sin trygghetszon. Hon är också lite orolig att de äldre fansen ska bli besvikna.

– De som inte kan så mycket engelska. Men samtidigt tror jag också att jag kommer att vinna en ny publik. Och jag kommer aldrig att göra en konsert utan att köra "Bra vibrationer", vi får göra en countryversion. Jag har gjort det en gång tidigare, då blev det en blandning av reggae och country.

Och konserter är precis vad som väntar nu _ en konserthusturné är under planering. Sedan hoppas Kikki Danielsson kunna göra åtminstone ett countryalbum till.

– Många har sagt att det är där mitt hjärta finns och efter den här skivan är jag också säker på att det faktiskt är så, säger hon.

(TT)

Mer läsning

Annons