Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kebnekajse laddar för dubbla spelningar med låtskatt från Hälsingland: "Det känns viktigt"

/
  • Samtliga medlemmar i Kebnekajse 2016 är originalmedlemmar.   Från vänster i bilden nedan: Mats Glenngård på violin och gitarr, Hassan Bah på congas, Thomas Netzler på bas, Göran Lagerberg på bas, Pelle Ekman på trummor och Kenny Håkansson på gitarr.

På fredag bjuder rockveteranerna i Kebnekajse på elektrifierad folkmusik i Hälsingland. Först är det lunchkonsert, musiksoppa, på Statt i Söderhamn och sedan spelning på Kulturhuset i Hudiksvall.

Annons

– Det går nog bra. Det blir väl en lite lugnare spelning i Söderhamn, lite mer lunchstämning. Sedan blir det säkert lite tuffare på kvällen, säger Mats Glenngård från bandet.

Läs också: Kunglig medalj till Åsa Jinder

Han sitter tillsammans med de andra fem medlemmarna i replokalen och slipar på låtarna. Trots att alla i bandet börjar närma sig, eller har passerat 70 år, finns energin kvar.

– Vi repar nästan jämt, i alla fall ett par gånger i veckan. Vi hittar ständigt nya saker, kör nya vändor, nya låtar och nya slingor. Musiken utvecklas hela tiden, säger Mats Glenngård.

Kebnekajse startades under proggens 70-tal, men eftersom många av deras låtar är instrumentala hamnade de lite utanför dåtidens politiska rörelse. Musikaliskt har de grunden i folkmusik men experimenterar med många andra genrer, och även fast bandet inte har sina rötter här har de hämtat en stor del av sin låtskatt från Hälsingland.

– Merparten av de låtar vi spelar är hälsingelåtar sedan blandar vi upp det med annat också. Det kommer mycket bra folkmusik därifrån och vi värnar om kulturarvet. Vi står stadigt på jorden med den förankringen. Det känns viktigt, säger Mats Glenngård.

Läs också: En stjärna bjöd på russin till soppan

Han säger att de oftast inte bestämmer låtlistan förrän de är på plats och kan känna av stämningen och vet hur lokalen ser ut. Han ser fram emot att komma till Hälsingland och spela och tycker att lunchkonserten i Söderhamn ska bli ett kul avbrott mot de konserter de brukar spela.

– Jag har inte gjort så mycket lunchgig på slutet. Förr gjorde man mycket sådant på skolor och liknande. Det är kul. Det blir en annan dimension av det hela, men vi gör fortfarande inte avkall på musiken. Det blir bara en mer återhållsam känsla, säger Mats Glenngård.

Läs också: O´Learys stänger – ombyggnation i miljonklassen väntar

Och de som kommer till Kulturhuset i Hudiksvall kan förvänta sig en afton fylld med musik.

– I Hudiksvall blir det nog mer en regelrätt konsert. Jag vet inte hur lokalen ser ut eller om vi kommer att göra ett eller två set. Vi tar det beslutet när vi kommer dit, Mats Glenngård.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons