Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvalls Jazzklubb: Konsert i mästares fotspår

/
  • 2013 vann Melissa Aldana, som första kvinna, den prestigefyllda Thelonious Monk International Saxophone Competition.
  • Melissa Aldana spelar tillsammans med basisten Pablo Menares och Allan Mednard på trummor i Crash Trio.
  • Basisten Pablo Menares och Melissa Aldana, sax.
  • Trummisen Allan Mednard.

Tonen i tenorsaxofonen är av det där stora, robusta slaget som brukar härledas till Coleman Hawkins och Sonny Rollins. På scenen står en späd 27-årig chilenska, Melissa Aldana, numera hemmahörande i New York.

Annons

Det furiösa öppningsnumret, klassiska Star eyes, gör omedelbart klart för publiken på Hudiksvalls Jazzklubb att tisdagskvällen med Melissa Aldana och hennes Crash Trio på Café August kommer att bli något särdeles extra.

LÄS MER: Jazzvår med många kvinnor

Hemma i Santiago började Melissa Aldana lära sig spela saxofon i sexårsåldern av sin far och lite senare av farfar, båda professionella saxofonister. 2013 vann hon, som första kvinna, den prestigefyllda Thelonious Monk International Saxophone Competition.

Att legenden Sonny Rollins, 85, är den stora inspirationen och riktmärket är inget vi behöver betvivla, även om Crash Trio i några mer meditativa originallåtar placerar sig i en något modernare fålla. Som alltid kräver de egna, tidigare ohörda, låtarna förstås lite mer av publiken. Men följsamheten – röjd inte minst av den ständiga ögonkontakten – mellan Melissa och basisten Pablo Menares och Allan Mednard på trummor ser hela tiden till att belöna öppna öron. Inte minst Mednards oändligt fantasifulla och variationsrika spel på det minimala trumsetet är en fröjd att ta in.

Strax före paus förklarar så Melissa Aldana hur mycket Sonny Rollins verkligen betytt för henne, allt sedan hon som 11-åring hörde hans album Plus 4. Hennes originalkomposition Sonny, blir också på alla sätt ett helfigursporträtt som rymmer i stort sett alla aspekter av Rollins, calypsoinfluenserna inräknade. Magnifikt, helt enkelt.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

I andra set blandas återigen välkänt och eget, utan att intensiteten någonsin tillåts slacka. Balladen "Spring can really hang you up the most frestar tårkanalerna, Monks I mean you blir till ett äventyr av kantig och musikalisk virtuositet.

Man kan bara tacka.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons