Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det blir så mycket bättre”

/
  • Felipe
  • Sven-Bertil Taube är aktuell i
  • Niklas Strömstedt är först ut i
  • Jenny Berggren är en av sju artister i årets
  • Miriam Bryant är årets yngsta
  • Ison & Fille, Ison Glasgow och Felipe
  • Gänget i årets säsong av

"Så mycket bättre" är tillbaka. I succéprogrammets sjätte säsong får bland andra Lisa Nilsson, Sven-Bertil Taube och Ison & Fille se på sina låtar och karriärer med andras ögon. Först ut är Niklas Strömstedt.

Annons

– Känslan när jag åkte därifrån var lite "vad har jag gjort, vad har jag sagt, vad har jag gått med på?" Men grundmagkänslan var bra, säger Niklas Strömstedt om sin dag i "Så mycket bättre", som visas i programmets första avsnitt för hösten.

Under tio sommardagar delade han Gotlandsgård med sju andra svenska artister. Bland de låtar som tolkas finns en hiphopvariant av "Tänd ett ljus" och en "Om" på engelska.

– Det är en sådan egokick att man borde skämmas egentligen. De andra lägger till sina uttryck och det blir något helt annat av det. Det blir så mycket bättre helt enkelt, fortsätter han.

I avsnittet berättar han om sin barndom och om tiden som ung artist. Det var inte alltid självklart för honom att ställa upp i programmet, men i år var tiden rätt. "Programmet har hittat sin form och identitet", konstaterar han.

Under Niklas Strömstedts dag är det inte bara musiken som tolkas. Artisterna klär ut sig till varandra – med varierat resultat.

– Jag är djupt imponerad av Sven-Bertils Miriam, säger Niklas Strömstedt och skrattar.

För första gången i programmets femåriga historia medverkar en duo. Ison Glasgow och Felipe Leiva Wenger i hiphopgruppen Ison & Fille tolkar andras låtar tillsammans.

– Det känns starkt, det säger något om vår karriär och hur vi valde att komma in i musikbranschen. Man är glad att det inte blev någon splittring, det hade varit konstigt om Fille hade varit med men inte jag, säger Ison Glasgow.

Deras hiphop sticker ut i gänget. När de valde låtar utgick de ifrån sig själva.

– Man försökte ta låtarna som kändes starkast för oss, där man hade någon sorts anknytning. Man vill göra något helt nytt, lägga in Ison & Fille i det, men man vill också att artisten ska känna att man respekterar det de gjort, fortsätter han.

Årets yngsta medverkande Miriam Bryant är kanske minst känd för den breda tittarskaran. Hon tycker att det känns ganska skönt, men hoppas att hon inte bara uppfattas som "den här skämtsamma, tramsiga, skräniga göteborgaren".

– Jag gillar att vara underdog. Jag har inga förväntningar på mig. Det är inte som att jag är Lisa Nilsson, alla vet ju vem hon är, säger Miriam Bryant.

Lisa Nilssons dag är sist ut. Hon berättar att hon blev rörd över hur de andra hade tolkat hennes låtar:

– När jag har sett det på tv så har jag tänkt "gud, vad de håller på och är berörda, den där inbördes-klubben", men jag tror det kan vara svårt att få utomstående att fatta hur mäktigt det är. Vi är så vana vid att konkurrera och slåss om utrymmet och så plötsligt är man i en situation där alla bjussar på saker.

Mer läsning

Annons