Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viggo Mortensen nakenchockar i nya Captain Fantastic

/
  • Viggo Mortensen som Ben i

"Captain Fantastic" är en av årets hittills mest applåderade filmer. Den har vunnit priser på festivalerna i Cannes och i Seattle och överallt mötts med stående ovationer. Viggo Mortensen berättar för TT om naturlivet under den något speciella inspelningen.

Annons

– Jag var mycket nyfiken på hur den skulle bli mottagen här i Cannes, det är en så tuff och krävande publik. Men filmen fick ett fint och väldigt känslomässigt mottagande, säger huvudrollsinnehavaren Viggo Mortensen.

"Captain Fantastic - en annorlunda pappa" är en blandning av ett drama och en feelgood-komedi. Den handlar om en man, Ben, som bor ute i vildmarken, med sin familj som inkluderar sex barn. Ben och hans hustru uppfostrar sina barn att klara sig själva, på alla sätt och vis. Och de blir experter på sådant som bergsklättring och hur man skjuter och flår djur.

När hustrun dör tvingas Ben och barnen att bege sig till civilisationen, något som givetvis medför en mängd kulturkollisioner. Familjens alternativa livsstil och syn på barnuppfostran krockar med det moderna samhället. Den avlidna hustruns föräldrar hatar Ben och försöker nu att ta barnen från honom.

Viggo Mortensen, som har ett dokumenterat naturintresse, diskuterade tillsammans med filmens scenograf fram hur vildmarksträdgården skulle se ut.

– De sex barnen och jag fick gott om tid på oss att lära känna varandra. Vi lärde oss bergsbestigning tillsammans, praktiserade yoga och lärde oss hur man överlever i vildmarken. De båda tonårstjejerna fick lära sig hur man dödar och flår ett får, säger han.

I en scen chockerar han ett äldre par genom att helt naken kliva ut ur den buss familjen bor i.

– Om någon tar illa upp, så får det stå för dem. Det är en scen som passar den här karaktären, säger Viggo Mortensen och skrattar.

Han berättar entusiastiskt om hur det var att möta publiken efter visningen i Cannes, och hur det var att lyssna på de diskussioner som "Captain Fantastic" hade inspirerat till.

– De talade om feminism, tillbaka till naturen, abort, att vara vegetarian, om hippies, om Trump, fri vilja, och om regler kontra inga regler. Det är en film som får dem som ser den att börja tala med, och lyssna på, varandra. Och det var intressant att se hur en europeisk publik skrattade åt andra saker än vad den amerikanska publiken gjorde. (TT)

Mer läsning

Annons