Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I den här ordningen ska du se de första Star Wars-filmerna

Hur förbereder du dig inför "Star Wars: The force awakens"?
Genom att se de gamla filmerna så klart.
Du kanske inte har tänkt på i vilken ordning du ska se dem.

Annons

George Lucas krånglade till det genom att inleda Star Wars med den fjärde filmen när Luke och Leia kommer in i historien. Sedan blev de senare tillverkade filmerna inte blev lika uppskattade trots all ny teknik.

Om det berodde på att publiken någonstans visste hur det skulle sluta, Anakin blir Darth Vader i slutet av den tredje filmen, eller på grund av Jar Jar Binks vet jag inte.

Men det har såklart dykt upp idéer om vilken ordning de sex första Star Wars-filmerna ska ses för att få mest ut av eposet inför fortsättningen av rymdsagan.

Bloggen Absolutely no machete juggling har gjort en ordning som jag fastnade för och ska försöka få er att hänga med på.

Bloggförfattaren Rod Hilton kalla den för "Machete order"

Först avvisar han både att se filmerna i den ordningen de spelades in, det vill säga 4, 5, 6, 1, 2, 3, men även den ordningen som George Lucas tänkt sig, 1, 2, 3, 4, 5, 6.

I stället kollar vi i "Machete order som är 4, 5, 2, 3, 6.

Ja, precis. Nu behöver vi inte se den första filmen.

Anledningen till den här ordningen beror på vem hela den här rymdsagan handlar om och som den är uppbyggd är det om Anakin Skywalker.

I "Machete order" är det i stället Lukes historia som berättas, och enligt bloggförfattaren är det ett bättre val. Att den första filmen försvinner är inte enbart på att den är dålig, utan att den är irrelevant för berättelsen om det är Luke vi följer.

Dessutom slipper vi Jar Jar Binks och det kan jag till hundra procent stötta.

För den som inte har sett Star Wars, och inte läser den här texten, fungerar flera vändningar i filmerna bättre. Det dröjer längre innan du får veta att Darth Vader är Lukes pappa och att Kejsaren och Palpatine är samma person.

Det finns tydligen ett antal brister med den här ordningen också, men jag ska prova den innan jag fortsätter med film nummer sju.

Hur ska du göra?

Mer läsning

Annons