Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En man som heter Ove"-regissören rasar mot lyx-skandalen i SF Studios

/

Filmbolaget SF Studios är i blåsväder.
Ledningen ska enligt tidigare medarbetare ha festat i Cannes på en lyxyacht och vistats på en klubb där personalen poserar nakna, skriver SVT Kulturnyheterna.
"Osmakliga uppgifter", anser kulturministern.

Annons

Många vittnar om att företaget präglas av en "sexistisk grabbkultur". En av dem som framför hård kritik är "En man som heter Ove"-regissören Hannes Holm.

– När jag sitter i Sverige och jobbar och får höra talas om det här vilda festandet nere på Rivieran och får läsa om det i tidningen, då blir jag väldigt arg och irriterad. Svenska filmarbetare jobbar arslet av sig och så dyker det upp champagnefester, yachter och lättklädda flickor. Är det vad pengarna från Ove går till, säger Hannes Holm till SVT Kulturnyheterna.

SVT Kulturnyheterna rapporterar att SF Studios och Tre vänner sedan 2013 fått mer än 40 miljoner i stöd för filmproduktion från Svenska Filminstitutet. Det var också det året som SF Studios köpte upp Tre Vänner och ledningen på det anrika filmbolaget byttes ut.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skriver i ett sms till Expressen att hon räknar med en fortsatt granskning av rutinerna:

"Det är osmakliga uppgifter som kommit till allas kännedom under kvällen. Jag ser fram emot att Filminstitutet nu ser över om det behövs ytterligare regler för att säkerställa att samhällets pengar går till de som faktiskt gör film".

SVT Kulturnyheterna har i flera veckor sökt både vd:n Jonas Fors och andra ansvariga på SF Studios, men ingen har velat låta sig intervjuas.

TT har utan framgång sökt Stefan Klockby, informationschef för SF Studios. I ett mejl till Expressen förnekar han att bolaget finansierat aktiviteterna på nattklubben i Cannes.

"I samband med SF Studios närvaro under filmfestivalen i Cannes hyr bolaget en båt för de flesta av bolagets aktiviteter under festivalen. Kostnaden för båten understiger de kostnader för de alternativ som fanns tillgängliga för boende, evenemang, mötes- och arbetslokaler för vår internationella försäljningsverksamhet", skriver Stefan Klockby till Expressen. (TT)

Mer läsning

Annons