Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bioaktuella Jennifer Lawrence gör rent hus

/
  • Jennifer Lawrence spelar Joy Mangano i David O Russells film
  • Jennifer Lawrence spelar den ensamstående småbarnsmamman Joy Mangano i
  • Jennifer Lawrence, Robert De Niro, och Edgar Ramirez i
  • Jennifer Lawrence och regissören David O Russell inför Londonpremiären för

Från revolutionshjältinna till – kvinnan som uppfann den smarta golvmoppen.
Det är ett stort steg Jennifer Lawrence tar i sin nya film "Joy". Dels handlar den om en person som finns i livet, dels spänner den över flera decennier.
– De flesta har idéer som de inte vet vad de ska göra med. Joy visste precis vad hon skulle göra, säger Lawrence.

Annons

Denna visshet har gjort Joy Mangano till mångmiljonär. Hon var en ung ensamstående tvåbarnsmamma, som redan som tonåring hade börjat uppfinna saker som gjorde hushållsarbetet lättare. 1990, när hon var 34 år gammal, hade hon tröttnat på de traditionella golvmopparna och uppfann det hon kallade mirakelmoppen.

Med pengar från släkt och vänner började hon sälja i liten skala, men sedan hon medverkat i en tv-kanal som specialiserade sig på reklam blev hennes golvmopp en storsuccé. Hon har fortsatt med sina uppfinningar, driver flera företag och beräknas idag ha en förmögenhet på runt en halv miljard svenska kronor.

– De flesta filmer med en sådan story brukar handla om vägen till framgång och ett lyckligt slut, säger Lawrence.

– Men David, han vill berätta om vad som händer efter det och om de uppoffringar som så ofta krävs.

David, det är David O Russell, som Lawrence nu arbetat med för tredje gången. De två tidigare filmerna var "Du gör mig galen" (som gav henne en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll) och "American hustle" (som gav henne en Oscarnominering för bästa kvinnliga biroll). Och hon säger, att även om Russell ibland "är galen", så trivs hon på hans inspelningar.

– Han är så energisk att han faktiskt lyckas skapa någonting av allt det kaotiska. Saker förändras i handlingen, man kan aldrig riktigt veta om kameran är riktad mot just dig, så det gäller att hela tiden vara beredd på att man kan vara i bild.

Efter de senaste åren framgångar, inte minst tack vare de fyra "Hunger games"-filmerna, är Lawrence en av Hollywoods högst betalda aktriser. Men männen tjänar mer och det blev mycket uppmärksammat när hon skrev ett inlägg om löneskillnaderna i filmindustrin.

– Vad jag tror det handlar om är att många av oss kvinnor har lärt oss att så ska det vara, att vi inte ska bråka och ställa krav. Så det jag ville göra var att sätta fokus på det. Om jag känner det så, finns det säkert många andra kvinnor som känner precis likadant, som inte törs höja rösten för att kräva det de har rätt till, och då kunde jag använda min möjlighet att göra mig hörd till att sätta fokus på det.

Nästa film med den flitiga Jennifer Lawrence kommer i vår. Det är "X-men: Apocalypse" som får premiär den 20 maj.

Gunnar Rehlin/TT

Mer läsning

Annons