Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Oscarsgala – en politisk firmafest

/
 • Vinnarna i skådespelarkategorierna, Mark Rylance, Brie Larson, Leonardo DiCaprio och Alicia Vikander, poserar i pressrummet efter prisutdelningen.
 • En märkbart rörd Alicia Vikander tog emot sin Oscar för bästa kvinnliga biroll.
 • Emmanuel Lubezki och Alejandro G Iñárritu fick båda pris för sina insatser i
 • Alicia Vikander och hennes pappa Svante Vikander på Governors Ball efter Oscarsutdelningen.
 • Leonardo DiCaprio anlände till galan tillsammans med Kate Winslet.
 • Alicia Vikander anländer till Oscarsgalan i Dolby Theatre in Los Angeles.
 • Värden Chris Rock öppnade Oscarsgalan och tog upp bristen på mångfald.
 • Eva Von Bahr och Love Larson på röda mattan inför Oscarsutdelningen. Den svenska duon fick åka hem tomhänta, men var ändå mycket nöjda med galan.
 • Svenska Alicia Vikander på röda mattan.
 • Sunrise Coigney och Mark Ruffalo på röda mattan inför Oscarsutdelningen. Mark Ruffalo gav en kommentar om mångfaldsproblemet:
 • Alicia Vikander när hon anlände till galan i sin gula klänning.

Att Alicia Vikander belönades med en guldstatyett för sin roll i "The danish girl" är förstås den stora händelsen på årets Oscarsgala ur ett svenskt perspektiv.
Galan präglades i övrigt av politiska utspel och Leonardo DiCaprios efterlängtade vinst.

Annons

Värden Chris Rock drog igång den 88:e Oscarsgalan med att kommentera bristen på mångfald bland de nominerade, en fråga som varit en het potatis under försnacket.

– Välkommen till den 88:e upplagan av Oscarsgalan, även kallad "The white people choice awards". Det är tur att värdarna inte nomineras, då skulle jag inte ens vara här, sade han.

Alicia Vikander skrev in sig i historien som den andra svensk någonsin som belönats med en Oscar för bästa kvinnliga biroll. I "The danish girl" spelar hon Gerda Wegener, hustru till Einar Wegener som var den första transpersonen i världen att genomgå en könskorrigerande operation.

Den svenska skådespelerskan var märkbart rörd när hon gick upp på scenen och höll sitt tacktal.

– Wow, tack så mycket Oscarsakademin för det här otroliga erkännandet. Tack så mycket för ert stöd och er tro på mig, sade hon.

Hon tackade även medspelaren Eddie Redmayne. Efter det att hon tagit emot priset fick TT en pratstund med stjärnan.

– Det är större än något jag kunnat drömma om. Hemma hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle få göra filmer på engelska, eller att man kunde göra det. Om jag bara kan få fortsätta att jobba vore det jättebra, sade Alicia Vikander.

Oscarsgalan bjöd på få skrällar. Förhandstippade Brie Larson belönades med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i kidnappningsdramat "Room" och Leonardo DiCaprio kan äntligen titulera sig som Oscarsbelönad skådespelare. Han har varit nominerad fyra gånger tidigare - men det är alltså först nu, för sin roll i vildmarksdramat "The revenant", som han lämnade galan med en statyett under armen.

I ett brinnande tacktal tog han upp klimathotet och uppmanade åhörarna att inte ta planeten för given - liksom han inte tar "denna kväll" för given.

– Att få berätta sådana här historier har varit min dröm sedan jag var fyra år gammal. "The revenant" har varit ett sant historieberättande och en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma, sade DiCaprio till TT efter galan.

Priset för bästa regi tilldelades fjolårets vinnare i samma kategori: Alejandro G Iñárritu för "The revenant". Han passade på att hylla Leonardo DiCaprio - och sätta fokus på mångfaldsfrågan. Iñárritu är själv född i Mexiko.

– Jag är väldigt lyckligt lottad som får vara här ikväll, men tyvärr är inte alla lika lyckligt lottade. Men det finns en fantastisk möjlighet för vår generation att frigöra sig från fördomar och säkerställa en gång för alla att hudfärg är lika irrelevant som längden på ditt hår, sade regissören.

Trots att många förhandstippade att "The revenant" skulle vinna för bästa film gick det tyngsta priset på årets Oscarsgala till "Spotlight". Filmen handlar om reportrarna på Boston Globe som avslöjade skandalen om sexuella övergrepp på barn inom den katolska kyrkan.

I övrigt blev den stora vinnaren "Mad Max: Fury road" som fick hela sex priser, om än ingen i de tunga kategorierna.

LÄS ÄVEN: Alicia Vikander vann en Oscar

Mer läsning

Annons