Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alicia Vikander Oscarsnominerad

/
  • Alicia Vikander, till höger i bild, i rollen som Gerda Wegener i Tom Hoopers film

Alicia Vikander är Oscarsnominerad för bästa kvinnliga biroll. Även "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" är nominerad för bästa makeup.
– Jag är vimmelkantig och mållös, säger Eva von Bahr, nominerad tillsammans med Love Larsson.

Annons

Alicia Vikander nomineras för bästa kvinnliga biroll för sin roll i dramat "The danish girl", där hon spelar mot Eddie Redmayne.

Senast en svensk kvinnlig skådespelare blev Oscarsnominerad var 1990, då Lena Olin nominerades för bästa kvinnliga biroll för sin prestation i "Fiender – en berättelse om kärlek". Greta Garbo var dubbelt nominerad 1930 för huvudrollerna i "Anna Christie" och "Romantik". Den svenska, kvinnliga skådespelare som har flest Oscarsnomineringar på sitt samvete är Ingrid Bergman, med sju nomineringar och tre vinster.

Även "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" har blivit nominerad, i kategorin bästa makeup. Eva von Bahr och Love Larsson ligger bakom den mask som gav Robert Gustafssons gubbe det rätta utseendet.

– Vi satt och tittade när de läste upp det och det blev sådant jubel i vår lokal, vi skrek rakt ut, så hantverkarna utanför lade ner verktygen. Det här är ju bara för magiskt för att vara sant. Det är så otroligt roligt och så otroligt svårt att bli nominerad i en sådan kategori där man tävlar mot amerikanska storfilmer, säger Eva von Bahr, och lägger till:

– Det här är magi, total magi. Vi är så glada att det är helt galet. Det är så stort att man inte kan fatta det. Jag är vimmelkantig och mållös.

Robert Gustafsson kommenterar beskedet på Facebook:

"Jättestort grattis till världens bästa makeup-designers Love Larson och Eva von Bahr som gjort så att Hundraåringen är nominerad till en Oscar för bästa mask/makeup" Det är så grymt stort! Och jag förlåter er för att ni plågade mig i fem timmar varje dag som det tog att lägga masken på mig då jag skulle spela härliga Allan Karlsson."

Flest nomineringar fick det våldsamma hämndramat "The revenant" med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Filmen fick hela 12 nomineringar, bland annat i de tunga kategorierna bästa film, bästa regi, och bästa manliga biroll (Tom Hardy). George Millers återkomst till sitt postapokalyptiska universum, "Mad max: fury road", tilldelades tio nomineringar, bland annat för bästa film och bästa regi.

Årets Oscarsgala är den 88:e i ordningen och äger rum söndagen den 28 februari i Los Angeles. (TT)

Mer läsning

Annons