Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoriterna Amason inför Grammis: "På ett sätt ganska ospännande"

/
  • Amanda Bergman i Amason tycker att nomineringar till olika pris är som en
  • Amason har flest nomineringar inför Grammisgalan. Den hyllade indiesupergruppen kan bland annat vinna priserna för årets album och årets artist.
  • På förra årets Grammisgala utsågs Seinabo Sey till årets nykomling. I år har hon chans på fyra priser _ bland annat tävlar hon mot Amason i kategorierna årets album och årets artist.
  • Rapparen Petter Askergren kommer att leda Grammisgalan.

Amason dominerar Grammisnomineringarna. Det hyllade bandet har chans på fem tunga priser på onsdagskvällens gala.
– Det är otroligt smickrande och kul, säger sångerskan Amanda Bergman.

Annons

Redan samma dag som Grammisnomineringarna presenterades i december läckte en lista med, vad som påstås vara, några av vinnarna ut. En händelse som påverkar stämningen inför galan, som hålls på Cirkus i Stockholm på onsdagen.

Amanda Bergman har sett den påstådda vinnarlistan och säger att "vi vet ju redan att vi inte vinner de flesta".

– Så på ett sätt är det ganska ospännande. Men det ska ändå bli jättefestligt, säger hon.

Hennes band Amason har flest vinstchanser på galan - hela fem stycken, däribland tunga årets artist och årets album. Seinabo Sey har näst flest nomineringar, fyra stycken.

– Det är klart att vi hoppas att vi får med oss något hem till skivbolagskontoret, särskilt när vi har fått så många nomineringar, säger Amanda Bergman.

Är det något pris ni helst vill vinna?

– Om jag spekulativt ska svara för alla Amasoner så är årets kompositör det fetaste priset, det är det som väger tyngst i vår bok. Men det är väl mycket att hoppas på.

Amanda Bergman säger att priser inte är något man tänker på när man skapar musik men att när man väl blir nominerad så vill man förstås vinna.

– Många som håller på med kreativa saker var ju oftast inte de mest sportiga personerna i sin ungdom. Det här är väl något slags revansch för de där fotbollspokalerna man aldrig fick när man var 13 år, säger hon.

Årets gala leds av rapparen Petter Askergren. Han tror att han kan dra nytta av det faktum att han vet hur det känns att vara en nominerad artist.

– Jag kan ha en förståelse för känslan och för hur publiken tycker och tänker. Det är inte läge att göra narr av andra artister och andra genrer för det är ingen som tycker att det är kul. Det viktiga är att ha en lättsam och rolig ton samtidigt som man också är väldigt seriös i sitt uppdrag, säger han.

Grammisgalan sänds i SVT1 klockan 21.00 på onsdagen. Under kvällen uppträder bland andra Icona Pop, Ghost, Eva Dahlgren och Seinabo Sey.

Mer läsning

Annons