Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entusiasterna: Han har samlat på Siw Malmkvist i snart 60 år

Artikel 2 av 3
Entusiasterna
Visa alla artiklar

1959 hörde han Siw Malmkvist sjunga för första gången. Strax därpå köpte Per-Olov Hindén singeln "Jazzbacillen". Sen dess har han älskat, och samlat på, Siw Malmkvist. Hälsa på honom i klippet här.

Annons

► SE AVSNITT 2: Pehr är en äkta viking - "Det är logiskt, enkelt och praktiskt"

► SE AVSNITT 1: Han är navkapselmannen - sålde jorden runt-resa för att kunna köpa fler

– Det är svårt att säga hur mycket jag har. När det blir fullt på ett ställe med saker så börjar jag på nästa.

Det säger Per-Olov Hindén i Björbo, som är en av Sveriges största samlare av Siw Malmkvist. Han är även kompis med andra Siw-samlare runtom i landet.

När vi hälsar på hemma på hans gård precis bredvid västerdalälven visar han upp både skivsamling, bilder, affischer, veckotidningar och tavlor som har med idolen att göra.

– Jag upplever att hon är ganska enkel som person. Tavlorna hon gör till exempel, det är konst som man ser vad det föreställer, och sånt uppskattar ju jag, säger Per-Olov och pekar på en tavla som föreställer en korg med äpplen.

En av många bilder i Per-Olovs samling.

Per-Olov berättar att Siw Malmkvist är en mångsysslare som gjort både musik, teater, revy, film och tavlor, och att hon sjungit in låtar på inte mindre än tio olika språk. Numer har Per-Olov alla skivor hon har släppt i sin samling.

– Hon sjöng ju på holländska, engelska, svenska, danska och tyska med mera. Egentligen är hon större i Tyskland än i Sverige.

Allt började 1959, då när TV:n precis hade börjat komma in i folkhemmen. Samma år vann Siw Melodifestivalen med "Augustin".

– Senare blev hon värdinna i programmet "Stora famnen" med Lennart Hyland. Då fanns det bara en kanal och alla tittade på samma program. Det var mer vanligt då att både ungdomar och vuxna lyssnade på samma idoler, som när jag var på Siw Malmkvist på Storänget i Nås till exempel, då var både jag och mina föräldrar där.

Siw Malmkvist.

Påfyllning till samlingen består idag oftast av nya bilder, som Per-Olov tar när han åker för att se Siw.

– Jag har sett henne varje år i alla fall de senaste 10-15 åren.

Har Siw koll på vem du är?

– Ja hon vet väl vem jag är. Andra har till exempel ringt till henne när jag fyllde 70 år förra året och tipsat henne, och då ringde Siw upp mig och frågade om jag tyckte att jag hade blivit gammal. Jag svarade att det låter ju mer med 70 än 69. Då svarade hon; "Vad ska jag då säga som ska bli 80?", säger Per-Olov och berättar att Siw fyller 80 på nyårsafton i år.

Per-Olov är, förutom Siw-samlare, själv en underhållare. Bland annat är han känd för sina många år i Björbo-revyn, där han blev populär främst genom sin karaktär "Anders" i sketcherna med Anders & Britta.