Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tidsresa med stil – så laddar tjejerna för Ladies Run

Prickiga klänningar blandas med höga håruppsättningar, och Rock'n roll med polerad lack. Temat är 50-tal, och uppladdningen inför årets Glada Hudik Summer Week är i full gång.

Annons

Läs mer: Motorstjärnor kommer till Hudiksvall i sommar: "Det här är ett lyft för motorsporten"

Läs mer: Arrangören: Klart det behövs en motorvecka i Glada Hudik

En brun koffert läggs upp på matbordet. I väskan ligger det som förhoppningsvis ska ta kompisgänget till seger. Emma Hägg knäpper försiktigt upp spännena.

– Men titta, säger hon exalterat och tar upp ett färgglatt tyg.

Det är en solig försommardag i Vattlång. Än är det några veckor kvar till Glada Hudik Summer Week, veckan där motor och musik i riktig 50-talsanda står i fokus. Men redan nu är siktet inställt på tävlingen Ladies Run, och det gäller att börja planera i tid. För Emma och vännerna Therese Zetterlund, Maria Hägg och Karin Lundén blir det tävlingspremiär.

– Det ska bli kul. Vi har sett när de åkt förbi här tidigare år, så vi tänkte att det vore rolig att vara med, säger Emma Hägg.

Emma Hägg,  Therese Zetterlund, Maria Hägg och Karin Lundén med väskan de hoppas ska leda till seger i årets upplaga av Ladies Run.

Även vännen Helena Hjelm ska vara med och cruisa i den röda raggarbilen. Det är utefter bilen som gängets outfit ska anpassas. Lagen bedöms efter hur väl utstyrseln harmonierar med fordonet, och allt ska göras så tidstypiskt som möjligt.

– Vi har fixat en makeup-artist som ska göra oss snygga, säger Emma Hägg.

Tyllkjolar och rödprickiga klänningar provas om vartannat, och Google skannas på tidsenliga frisyrer. Hårband känns väldigt 50-tal, men också något med lugg kan funka. – Vi tänker lite Marilyn Monroe, säger Emma Hägg och pekar på skärmen.

Läs mer: Fullt startfält i Ladies run

Tjejerna nickar instämmande. Det gäller att få till hela paketet, från topp till tå. Men Ladies Run handlar också om rallydelen. Alla tävlingsekipage åker en rutt som innehåller flera uppgifter, där målet är att samla så höga poäng som möjligt. Förra året testades till exempel förarnas backkunskaper när de skulle fickparkera så nära en uppställd pinne som möjligt.

– Om det ska göras i år sitter jag i baksätet och hejar på, säger Karin Lundén och skrattar.

De lämnar klädprovningen för en stund och går ut. Runt husknuten står den – en mörkröd, blänkande Chevrolet 210, anno 1957. Två blodfärgade tärningar i tyg pryder framrutan, och sammetsklädseln går i samma kulör. Det enda som saknas för att bilen ska bil komplett är ett matchande innertak, berättar Emma Hägg.

– Och så kanske en liten avdamning, säger hon och ler.

De provar att klämma ihop sig i baksätet. I knät ligger den bruna kofferten, vars innehåll förhoppningsvis ska ta väninnorna till seger. Även om det inte är att gå hela vägen som räknas för gänget.

– Det som är så roligt är ju förstås att vi får umgås, och att vi kommer vara en massa tjejer som är ute i farten, säger Emma Hägg.

Läs också: Veteraner på väg genom Sverige

Läs också: Rally på Kattvikskajen med Patrik Flodin

Mer läsning