Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nödvändigt med dubbelspår

Nyligen lämnade regeringen sina besked vad gäller infrastruktursatsningar. De lägger till mer pengar för både järnväg och vägar. Exakt vad pengarna ska gå till står inte att läsa på regeringens hemsida, men det står” Inriktningen ger även en möjlighet att prioritera viktiga godsstråk.”

Annons

Ett av de viktiga godsstråken vi har i Sverige är Ostkustbanan. En sträckning som i dag saknar dubbelspår. Nu byggs ett antal mötesstationer, men dessa är långtifrån nog för att möta de behov som basindustrin i norr har. Företagens framtidsplaner innebär en ökning av godsvolymerna med 50 procent fram till år 2025.

I dag ser vi att restiderna för persontrafiken förlängts från tre timmar till 3 timmar och 40 minuter jämfört med 1997. En negativ trend, för en region som är starkt beroende av pendling för att kunna ta sig till arbete och studier.

Investeringar i ett dubbelspår på Ostkustbanan Gävle–Härnösand är en grundläggande förutsättning och måste ses som en följdinvestering för att nå den nya Botniabanans fulla potential. Om denna investering inte genomförs fullt ut saknas fortfarande ett fungerande system för godstransporterna från basindustrin i norr.

Sträckan är landets mest belastade enkelspåriga järnväg. Trafikprognosen för 2020 är 100 tåg per dygn. Nuvarande enkelspår kan knappt hantera dagens person- och godstrafik på 65 tåg per dygn. Fortsatt utveckling av gods- och persontrafik omöjliggörs av nuvarande kapacitetsbrist.

En etappvis dubbelspårsutbyggnad på ostkustbanan måste sätta igång omedelbart. Utrednings- och planeringsarbeten måste påbörjas omgående så att en dubbelspårsutbyggnad i etapper kan påbörjas tidigt i nästa planeringsomgång 2014–2025. Brist på transportkapacitet ska begränsa inte få utbudet från svensk basindustri och hämma regional utveckling i en stor del av landet.

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel