Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nödvändigt att gå i takt med partierna?

Utan tvekan är Bollnäs och Ovanåker demokratiska kommuner. Politikerna i kommunledningen utses i allmänna val där varje medborgares röst är lika mycket värd. Ändå finns det anledning att ständigt ifrågasätta och fundera över demokratins former.

Frågan är om inte vi skulle behöva mindre av partistyrd demokrati och mer av direktdemokrati där väljarna kan rösta på de personer som de har förtroende för.

I synnerhet som de flesta kommunala frågor saknar ideologiska förtecken i den gamla traditionella höger-vänsterskalan.

De politiska partierna blir dessutom mer och mer marginaliserade. Sedan 1991 har antalet medlemmar i partierna minskat med mer än hälften. Och de få som finns kvar representerar knappast ett genomsnitt av befolkningen.

Ändå är det dessa partier som utser vilka som ska styra kommunerna. Och dessvärre blir flera av dem som väljs ändå bara ett slags transportkompani som följer det lilla fåtal som dominerar i de redan försvinnande små partierna.

Förra veckan gick den moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson ut och kritiserade riksdagen för att vara ett självständigt transportkompani år regeringen och partiledningarna.

Hon menar att en enskild ledamot sällan kan påverka besluten i kammaren.

Några få ledande politiker kontrollerar partierna som kräver lojalitet. Och nåde den som bryter partilojaliteten.

Något liknande gäller också i kommunerna.

De flesta frågor är avgjorda när de kommer på kommunfullmäktiges bord. Debatten blir oftast en skendebatt där partiföreträdarna ännu en gång trummar in samma argument som de dragit tidigare i nämnder och kommunstyrelse.

Och resultatet i omröstningen är förutsägbart.

Om någon fullmäktigeledamot för en gångs skull har någon avvikande uppfattning väljer den ledamoten att vara hemma och låta någon lojal politruk ta platsen för att stödja partiets förslag.

Visst är detta en form av demokrati, men den har tydliga drag av skendemokrati.

Finns det då några alternativ?

Jag vill gärna tro att det finns flera, kanske rent av många, kommuninvånare som skulle vara beredda att ta på sig uppgiften att vara politiker, men då krävs att åtminstone tre kriterier är uppfyllda.

För det första måste de slippa ta på sig en hel ryggsäck med partiåsikter och lojalitetskrav.

För det andra måste de ha möjlighet att påverka beslut – inte bara i teorin.

För det tredje måste arbetsformerna vara sådana att de kan ha ett vanligt jobb och samtidigt sköta politiska uppdrag. Det är säkerligen ingen tillfällighet att dagens fullmäktigeförsamlingar domineras av offentliganställda, pensionärer och en och annan småföretagare/bonde.

Ett stort steg på vägen mot en bättre fungerande demokrati skulle vara att släppa personvalet fritt utan partikontroll och begränsningar.

Slopa spärrarna och kräv att partierna listar sina kandidater i bokstavsordning. Och kräv en programförklaring av varje kandidat.

Gör det också möjligt att ställa upp till val till kommunfullmäktige utan att vara partiansluten.

Ibland säger vi att vi har de politiker vi förtjänar. Det är inte riktigt sant. Vi har de politiker som orkar gå genom gamla partiorganisationer som förlorat sin relevans i kommunvalen. Vi har de politiker som partierna släpper fram och placerar på valbar plats.

Den taktfasta partidemokratin behöver vidgas och bli en medborgardemokrati där alla inte behöver gå i takt.