Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobbade landslaget i fjol – nu satsar Eriksson på nytt upplägg: "Tufft att göra det själv"

Inför säsongen valde han att nobba landslaget för en satsning på egen hand. Efter en tuff säsong väljer skidskytten Christofer Eriksson ett annorlunda upplägg till nästa säsong. – Det är tufft att göra det själv, säger han om teamet som han kommer att ingå i.

Han har nyligen avslutat skidskyttesäsongen, i samband med helgens SM-tävlingar i Sollefteå. Där blev det storslam för 27-åringen från Ilsbo, numera tävlandes för Östersundsklubben Tullus.

– Det var som om att jag äntligen fick det att lossna lite vad gäller åkformen, som det har varit lite slitigt med, säger han.

Det blev tre medaljer – brons på jaktstarten över 12,5 kilometer, silver på sprinten och slutligen ett SM-guld i stafett.

– Det var femte året i rad som vi vann guld, vi har ett väldigt starkt seniorlag i Tullus. Det blev en jämn fajt med Östersund biathlon, så det blev lite derbykänsla eftersom båda klubbarna är från Östersund.

Om han gärna spar minnesbilderna från säsongsavslutningen, så gäller nog det motsatta för den övriga säsongen. Den beskriver han nämligen som fylld av besvikelse och frustration.

– Jag åkte på några förkylningar, och missade uttagningar för att få tävla internationellt. Och det är ju ändå det som är målet och vad man siktar på, säger Eriksson och fortsätter.

– Fysiskt har det inte funkat och det är svårt att sätta fingret på vad det är. Jag har tagit blodprover som visade på B-vitaminbrist, det kan ju vara något sånt.

Inför säsongen valde han att tacka att tacka nej till en plats i Wolfgang Pichlers landslag. I stället satsade han på en försäsong i egen regi med stöttning från militärlandslaget.

LÄS MER: Christofer Eriksson satsar utanför landslaget

När säsongen nu är över utvärderar han beslutet så här:

– Det funkar bra, men man har varit själv och tränat som i en bubbla. Det finns både för- och nackdelar med det. Men jag har fått väldigt bra stöttning från försvarsmakten.

Du ångrar inte det beslutet?

– Nej, det gör jag inte.

Många förvånades kanske när du nobbade landslaget?

– Så är det, jag tycker själv att det är lite konstigt. Men vissa grejer kring förbundet och hur landslaget har fungerat har inte varit bra. Därför tog jag det beslutet, jag vill bli så bra skidskytt som möjligt och fattar beslut utifrån det.

Vad är det som inte har fungerat?

– Det är lite olika saker runt omkring som kan ta energi. Och upplägget som dom presenterade passade inte med försvaret, där jag är anställd. Så nu valde jag att ingå i försvarets elitgrupp. Jag jobbar ju även för försvaret och i slutändan handlar det om att få in pengar för att betala hyra och mat.

Till nästa säsong justerar han dock upplägget, och kommer att ingå i ett team bestående av Elisabeth Högberg, Ingela Andersson, Daniel Gustavsson och Frida Gustavsson. Teamet kommer att tränas av Pär Svärdfeldt.

– Det jag tror att han kan bidra med är just skytteträningen, där han har mycket kunskap. Sen blir det skönt med det sociala som blir i ett team, målet är att vi ska hjälpa varandra. För det är tufft att göra det själv, man måste minimera dom dåliga dagarna.

Det långsiktiga målet är fortsatt inställt på OS 2018 och VM på hemmaplan 2019. Längs vägen dit handlar det om att utvecklas som skidskytt, och om att få köra världscuptävlingar.

Stora scener, men inget främmande för Christofer Eriksson.

– Jag var med som reserv i Sotji-OS och har tävlat flera säsonger i världscupen. Man vill tillbaka dit, jag har den kapaciteten, säger Eriksson.