Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NM-guld till hälsingeryttare

Vid helgens nordiska mästerskap i fälttävlan tog det svenska laget guld. Laget bestod till tre fjärdedelar av ryttare från Hälsingland.

Hälsingland håller på att befästa sin position som det nya fälttävlanscentrumet i Sverige.

Vid helgens nordiska mästerskap för ponnyer i Örebro tog det svenska laget guld.

I laget red Alva Trané/Essenar Zara, Nansta, Selma Hammarström/Three Wells Breeze, Mitt Hjärta, Klara Hammarström/Creemully Melody, Mitt Hjärta, samt Michelle Ettwein/Midnight af Lergraven, Tågarporten.

Lagsegern var säker, totalt fick det svenska laget 162,6 straff medan tvåan Danmark fick 198,9. Bronsen gick till Finland.

Tävlingen hade lockat många deltagare från fem länder, Sverige, Danmark, Norge, Finland och Estland, men det var bara Sverige, Finland och Danmark som hade lag.

Tävlingen började med dressyren, som generellt var hårt dömd. Ryttarna visade upp prydliga ritter men ingen belönades med mer än 67 procent av domarna.

Selma Hammarström hade två ponnyer till start, en som hon red individuellt och en som hon red i laget. Efter den inledande dressyren låg Selma Hammarström trea och fyra med sina ponnyer. Bara två straffpoäng skiljde mellan de fyra ryttarna i toppen, förutom Selma, en norska och en danska.

Terrängen var inte särskilt utmanande, och tiden var satt med god marginal så ryttarna hade inga svårigheter att klara sig inom tidsgränsen. Trots detta blev det en hel del manfall och många uteslutna. Till exempel försvann den norska ryttaren som låg tvåa efter dressyren, och det finska laget sprack.

Efter terrängen behöll den danska ryttaren sin individuella ledning, medan Selma gick upp på en individuell andra plats. I lagtävlingen hade Sverige en betryggande ledning med nästan 30 poäng inför hoppningen som gick på gräs, på en bana av normal svårighetsgrad. Vad många hade problem med var sista tvåkombinationen där det var väldigt kort mellan hinder A och B, och många rev därmed B-hindret.

Svenska laget behöll sin position efter tre felfria ritter och en med fyra fel och slutade alltså på 162,6 straff.

Individuellt toppade Danmark, men Selma Hammström/Three Wells Breeze red hem det individuella silvret efter en felfri terräng och likaledes felfri banhoppning.

Klara Hammarström var första utanför placering individuellt med en åttonde plats, medan Alva Trané slutade på 14:e plats individuellt.